De beste non-fictie van augustus

360 Magazine | Amsterdam | 31 juli 2021

Hoe kunnen we de volgende crisis beter aanpakken? Niall Ferguson dook de geschiedenis in. George Packer schrijft een doorwrochte analyse van de wederopstanding van Amerika & Meer tips in deze Top-5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum.

Rampspoed. Politiek ten tijde van catastrofe – Niall Ferguson

Puttend uit meerdere disciplines, waaronder geschiedenis, economie, geneeskunde en netwerkwetenschap, biedt Ferguson met Rampspoed niet alleen een historisch overzicht, maar ook een algemene theorie van rampen. En tevens een boodschap die de wereld zich serieus ter harte moet nemen als we de volgende crisis beter willen aanpakken en een onontkoombare neergang willen voorkomen.

Lees hier een voorpublicatie:


Een smerige waarheid. Facebooks gevecht om wereldheerschappij – Sheera Frenkel & Cecilia Kang

Baanbrekend onderzoek naar de dubieuze rol van Facebook in onze samenleving. Facebook verzamelt privégegevens van gebruikers en verspreidt nepnieuws. Maar de schandalen zijn geen bugs; ze zitten ingebakken in het dna van het bedrijf: groei ten koste van alles.


Op zoek naar de moederboom. Ontdek de wijsheid van bossen – Suzanne Simard

Vrijwel niemand weet meer van bomen dan ecoloog Suzanne Simard. Ze laat zien dat bomen sociale, communicatieve wezens zijn, met in hun middelpunt een moederboom. Een mysterieus, ondergronds netwerk dat alle bomen en planten in het bos verbindt en ondersteunt zoals een familie dat doet.


De laatste redding. Over de wederopstanding van Amerika – George Packer

Hoe konden de Verenigde Staten van een welvarend en gerespecteerd land transformeren tot een verdeelde natie met uitgeholde instituties, grote ongelijkheid en leiderschap dat wordt bespot? George Packer combineert reportage, geschiedenis en politieke analyse tot een beeld van het huidige Amerika.

Waar ben ik? Lockdownlessen voor aardbewoners – Bruno Latour

De lockdown heeft ons zwaar op de proef gesteld. Achter de politieke vraag ‘Hoe komen we hieruit?’ duikt inmiddels de vraag op: ‘Waar ben ik?’ Bruno Latour vraagt zich ook af of de pandemie als leerschool kan dienen voor de confrontatie met die nog veel grotere crisis: de klimaatmutatie.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven