Zangeres Angel Maxine vertelt de wereld ‘wie ze nu is’. Verder: In Duitsland ligt de academische vrijheid onder vuur, blijkt uit een onderzoek van een wetenschapper en een sinoloog & Meer aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Can Dündar geeft Vrijheidslezing De Balie
Afgelopen week was (voormalig) hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet Can Dündar te gast in De Balie om een Vrijheidslezing te geven. Dündar werd in Turkije bij verstek veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf omdat hij zijn vak als journalist uitvoerde en onder andere schreef over de levering van wapens aan Syrische strijders door de autocratische overheid van president Erdogan. Hij werd beschuldigd van het openbaren van een staatsgeheim, en kreeg levenslange gevangenisstraf. Net op tijd nam hij de benen en vestigde zich in Berlijn. ‘Van een journalist ben ik een warrior geworden, een strijder.’
Om Erdogan vanuit Duitsland flink dwars te zitten publiceert Dündar het ene na het andere boek. Zijn laatste offensief is een graphic novel over de president. ‘Erdogan houdt niet van cartoons.’ In de nieuwsbrief van het Maxim Gorki Theatre schrijft hij een wekelijkse column.
‘De enige taal die Erdogan verstaat is die van Trump. Dreigen, bluffen, hard tegen hard’
Veel vertrouwen in de daadkracht van andere overheden om de rechten van zijn collega’s en andere Erdogan onwelgevallige tegenstanders te beschermen heeft Dündar niet meer. ‘We hebben er weinig aan als de ernstige schendingen van mensenrechten alleen maar beweend worden en er geen daadwerkelijke actie wordt ondernomen.’
Osman Kavala, een bevriende zakenman die verschillende pogingen deed om door middel van kunst en cultuur de Armeense en Koerdische gemeenschap meer bij Turkije te betrekken, zit al vier jaar vast op verdenking van het financieren van protesten tegen de Turkse regering. Ondanks een eerdere gezamenlijke vuist van alle ambassadeurs liep de internationale rel met een bange sisser af. ‘De enige taal die Erdogan verstaat is die van Trump’, zei Dündar. ‘Dreigen, bluffen, hard tegen hard.’
Dat ziet hij niet snel gebeuren in de Europese Unie. Meer vertrouwen heeft hij in de ‘civil society’. Uiteindelijk zal volgens hem die oppositie winnen. Verandering komt van onderaf. Het meeste heil ziet hij dan ook in samenwerkingen zoals het journalistieke consortium Forbidden Stories organiseert. De stichting is opgericht om onderzoek waarbij journalisten worden bedreigd toch doorgang te laten vinden.
De Vrijheidslezing is hier terug te lezen, tipt editor at large Katrien Gottlieb.
Ghana’s eerste openlijke trans muzikant
Nadat de Australische voetballer Josh Cavallo van Adelaide United woensdag als eerste voetballer op hoog niveau wereldwijd uit de kast kwam, is deze week ook Ghana’s eerste openlijke transgender muzikant naar voren getreden. ‘In een korte video die in oktober 2020 op Instagram werd gedeeld, zien we zangeres Angel Maxine in haar element’, schrijft African Arguments. ‘Ze draagt een jasje met luipaardprint, netkousen en hoge hakken, houdt een microfoon in de ene hand en een ventilator in de andere terwijl ze tegen een man zeurt. Ze zingt Sweetness, haar lied over een vrouw die opwindende seks aanbiedt in ruil voor een goede behandeling. Dit is Angel zoals ze al lang wilde zijn: een vrouw en een muzikant die het naar haar zin heeft en doet waar ze van houdt.’
Het was niet gemakkelijk om op dit punt te komen voor de vrouw die vaak wordt aangeduid als ‘Ghana’s eerste openlijk transgendermuzikant’
Het was niet gemakkelijk om op dit punt te komen voor de vrouw die vaak wordt aangeduid als ‘Ghana’s eerste openlijk transgendermuzikant’. Homofobie is wijdverbreid in het land. Zo sloot de politie in januari het pand van LGBT+ Rights Ghana, een kantoor en gemeenschapscentrum voor queer Ghanezen. In maart werkte een jeugdgroep samen met de politie om veertien mensen te arresteren op een bijeenkomst waarvan wordt beweerd dat het een ‘lesbische bruiloft’ is, maar waarvan de aanwezigen zeggen dat het een verjaardagsfeestje was. En de maand erop arresteerde de politie eenentwintig voorvechters van homorechten op een conferentie en hield ze meer dan drie weken in hechtenis.
Angel, die werd geboren als Maxwell Okyere Opoku, besloot na lang denken in te gaan op de uitnodiging van Okay FM binnen om de wereld te vertellen wie ze nu was: Angel Maxine, een transgendermuzikant. De reacties kwamen meteen. Het culinaire bedrijf dat ze ook heeft verloor klanten en Angel werd bang om vrij rond te lopen uit angst om aangevallen te worden. Maar ze had er geen spijt van dat ze in het openbaar naar buiten kwam. En haar moeder was trots.
Een hoopgevende tip van hoofdredacteur Laura Weeda.
De academische vrijheid in Duitsland wordt bedreigd
In een nieuwsbrief van The New York Times las redacteur IJsbrand van Veelen een verwijzing naar een interessant artikel van Andreas Fulda en David Missal, respectievelijk wetenschapper internationale betrekkingen en sinoloog. Op de site van Taylor & Francis, een grote Britse uitgeverij van wetenschappelijke literatuur, schrijven de twee wetenschappers over hun onderzoek naar bedreigingen van de academische vrijheid in Duitsland. Hun conclusies zijn schokkend: ondanks grondwettelijke garanties voor academische vrijheid, worden academici onder meer geconfronteerd met bedreigingen door populistische politici van bijvoorbeeld de AFD en met pogingen tot dubieuze financiering door derden, zoals Gazprom.
Alsof dat nog niet erg genoeg is worden deze binnenlandse bedreigingen verergerd door de internationalisering van het hoger onderwijs, die gevolgen blijkt te hebben voor de academische vrijheid. Het gaat daarbij vooral om Chinese studies en andere academische activiteiten die zijn gerelateerd aan China. Het onderzoek van Fulda en Missal laat zien dat overheden, universiteiten en wetenschappelijke genootschappen in Duitsland er tot dusver niet in geslaagd zijn om de bedreigingen van de academische vrijheid door organisaties en personen die worden gecontroleerd door de Chinese Communistisch partij, te identificeren, laat staan te voorkomen.