Het nieuwste boek van de Australische schrijver DBC Pierce is een satirische aanklacht tegen algoritmes. ‘In alle opzichten origineel.’
Wie het nieuws en social media volgt, ontkomt niet aan algoritmes die steeds nadrukkelijker het leven bepalen. Die vicieuze cirkel is volgens Colin Steele van The Canberra Times het centrale thema in Meanwhile in Dopamine City, het nieuwste boek van de Australische schrijver DBC Pierre. Steele spreekt van een ‘bruisende, dystopische roman, vol satirisch commentaar; in alle opzichten origineel’.
De roman van de winnaar van de Man Booker Prize met <i>Vernon God Little</i>, gaat over weduwnaar Lon Cush, een zelfbenoemd digibeet. Hij verliest zijn baan en moet alles in het werk stellen om met zijn twee kinderen overeind te blijven. Dat wordt nog erger wanneer er een smartphone in huis komt.
Op de rechterpagina verschijnen voortdurend teksten: nieuwsalerts, push-upberichten en allerlei uitingen van een groeiend aantal personages
De invloed van de virtuele, onlinewerkelijkheid op ons dagelijks leven is vaker beschreven, stelt Claire Allfree in The Daily Mail. ‘Maar Pierre komt wel heel dichtbij.’ Vooral omdat die binaire wereld zich halverwege ook opdringt in het boek. Letterlijk: op de rechterpagina verschijnen voortdurend teksten: nieuwsalerts, push-upberichten en allerlei uitingen van een groeiend aantal personages.
Volgens Allfree komt deze vorm neer op een ‘aanval op de concentratieboog van de lezer’. En als Pierre op deze manier voorkomt dat we ‘ons kritisch afvragen wat er in het huidige tijdsgewricht eigenlijk aan de hand is, heeft hij zijn punt gemaakt’. Voor het Ierse magazine Totally Dublin valt het boek in de categorie ‘hysterisch realisme’ en ‘onderschat Pierre de vitaliteit van het leven’.
Ondertussen in Dopamine City verscheen bij uitgeverij Podium
Door Diederik Samwel