360 Magazine
| Amsterdam | 08 november 2021Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Groot deel Amerikanen twijfelt over oorzaken klimaatverandering
» Nicaragua: Ortega wint als ‘farce’ bestempelde presidentsverkiezingen
Thunberg noemt klimaattop een ‘viering van de status quo’
De jonge klimaatactivist Greta Thunberg deed op vrijdag 5 november in Glasgow mee aan een klimaatmars samen met duizenden schoolkinderen, middelbare scholieren en universiteitsstudenten, om meer actie en minder ‘blablabla’ te eisen op de COP26.
‘Nu de eerste week van de klimaattop ten einde loopt, zijn veel activisten teleurgesteld, zoals het geval is met een van de bekendste onder hen, de Zweedse Greta Thunberg’, merkte de Zwitserse krant Le Temps op. ‘Voor de activisten zijn de toezeggingen die de staten in het kader van de COP26 hebben gedaan, vooralsnog ruim onvoldoende’.
In haar toespraak voor duizenden ambitieuze activisten, nam Greta Thunberg geen blad voor haar mond: ‘Het is geen geheim dat COP26 een mislukking is,’ zei ze, aldus BBC. ‘De machthebbers blijven in hun bubbel leven’, voegde zij eraan toe, en noemde de klimaatconferentie een ‘viering van de status quo en blablabla’ door een stelletje ‘keizers zonder kleren’.
Lees ook:
Volgens The Washington Post illustreerde vrijdag ‘een grimmige realiteit: kinderen, die de toekomst vertegenwoordigen, marcheerden in de straten, terwijl de oude garde – waaronder de 73-jarige voormalige vicepresident Al Gore en de 77-jarige Amerikaanse klimaatgezant John Kerry – aan de onderhandelingstafel zat, voorzichtig optimistisch’ dat er op COP26 meer vooruitgang was geboekt dan verwacht.
‘Hoeveel COP’s zijn er nog nodig voordat ze inzien dat hun passiviteit de planeet niet zal redden?’
Na vijf dagen vergaderen hebben de in Glasgow verzamelde leiders ‘een reeks beloften gedaan, onder meer over ontbossing, steenkool of het stopzetten van overheidsinvesteringen in overzeese projecten voor fossiele brandstoffen’, vat CNN samen.
‘Maar veel van de in Glasgow verzamelde jonge activisten roepen op tot drastischere toezeggingen’, terwijl de Verenigde Naties erop wijzen dat ’de wereld zich niet snel genoeg aanpast aan de klimaatcrisis’, aldus de nieuwszender.
Onder de demonstranten zag El País ‘veel jongeren van de inheemse bevolking van het Amazonegebied, uit Latijns-Amerika, Azië en Afrikaanse landen’, wat getuigt van het belang van het mondiale Zuiden in de beweging. Het Spaanse dagblad wees op de toespraak van de Oegandese activist Vanessa Nakate, die zich tijdens haar toespraak afvroeg: ‘Hoeveel COP’s zijn er nog nodig voordat ze inzien dat hun passiviteit de planeet niet zal redden?’
Lees ook: