360 Magazine
| Amsterdam | 02 maart 2022Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Sean Penn maakt documentaire over Russische invasie van Oekraïne
» Japanse grenzen na twee jaar op een kiertje
Sneeuwijs neemt af door roetlaag
Volgens onderzoekers zorgt vervuiling door roet in het meest populaire en toegankelijke deel van Antarctica elk jaar voor zo’n tweeënhalve centimeter afname van de sneeuwlaag, waardoor het poolijs sneller smelt, bericht NPR. Die hoeveelheid zwarte koolstof heeft alles te maken met het stijgende aantal bezoekers – wetenschappers en toeristen – van de zuidpool. Dat nam volgens de International Association of Antarctica Tour Operators toe van minder dan 10.000 per jaar aan het begin van de jaren negentig tot bijna 75.000 in 2019. ‘Deze cijfers leiden tot de vraag in hoeverre onze aanwezigheid nodig is’, aldus Alia Khan, een glacioloog aan de Western Washington University en een van de auteurs van een nieuwe studie, die werd gepubliceerd in Nature Communications.
De donkere deeltjes bedekken witte sneeuw en absorberen de warmte van de zon
Khan wijst erop dat bezoekers een grote zwarte koolstofvoetafdruk achterlaten op Antarctica, veroorzaakt door verbrand plantaardig materiaal en fossiele brandstoffen. Roet op Antarctica komt voornamelijk van uitlaatgassen van cruiseschepen, voertuigen, vliegtuigen en generatoren; een deel van de vervuiling wordt meegevoerd door de wind vanuit andere delen van de wereld. De donkere deeltjes bedekken witte sneeuw en absorberen de warmte van de zon. ‘Dit zijn de spiegels van onze planeet’, legt Sonia Nagorski uit, een wetenschapper aan de University of Alaska Southeast die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. Als die spiegels worden bedekt met een laagje van donkere deeltjes, reflecteren ze minder. Dat betekent dat er meer warmte op aarde wordt vastgehouden, waardoor het smelten versnelt, wat weer bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Ook in het Noordpoolgebied is roet een groot probleem dat arctische gemeenschappen treft. Vooral olie- en gasoperaties in Alaska, Canada en het arctische deel van Rusland en Europa zorgen voor grote roetvervuiling. Daarnaast neemt door het smeltende zee-ijs de beroepsvaart en daarmee de vervuiling toe. Roet van door klimaatverandering veroorzaakte bosbranden dat zich ’s zomers verspreid over het noordpoolgebied, verergert het probleem.
Lees ook: