360 Magazine
| Amsterdam | 04 april 2022Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Zware ramadan voor moslims in Oekraïne
» India’s beroemde levende hangbruggen zijn voorgedragen als werelderfgoed
Geruchten gaan dat soldaten zijn blootgesteld aan straling
De Oekraïense exploitant van de kerncentrale in Tsjernobyl liet donderdag weten dat bijna alle Russische troepen de locatie hebben verlaten. De kerncentrale is weer onder Oekraïense controle.
CNN citeert Energoatom, de exploitant, die bevestigt dat Russen, die de kerncentrale en andere faciliteiten in de uitsluitingszone – het gebied in een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale – hadden bezet, in twee colonnes vertrokken in de richting van de grens met Belarus. Als bewijs publiceerde Energoatom een foto van een overdrachtsdocument van 31 maart, ondertekend door een Russische generaal.
‘Vanzelfsprekend hebben de omwonenden ook flinke doses radioactieve straling opgelopen‘
Tsjernobyl, waar in 1986 de ergste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond, is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne voor beide partijen ‘een strategische en gevoelige plaats’ geweest, aldus El País.
Rusland beweert dat de terugtrekking uit Tsjernobyl ‘bij de toezegging hoorde om zijn militaire aanwezigheid in Oekraïne te verminderen’ maar volgens de Oekraïense media ‘was de eigenlijke reden dat de [Russische] troepen blootgesteld zijn aan bestraling’, meldt The Daily Beast.
Soldaten zouden loopgraven gemaakt hebben in het bos rond de fabriek, dat als het meest besmette deel van het terrein wordt beschouwd. ‘Vanzelfsprekend hebben de omwonenden ook flinke doses radioactieve straling opgelopen‘, aldus Energoatom.
‘Hoewel de centrale niet meer operationeel is, heeft zij elektriciteit nodig om de koelsystemen voor de opslag van verbruikte splijtstof te laten werken’, aldus Radio Free Europe-Radio Liberty.
Verdwenen materiaal
BBC interviewde onderzoekster Claire Corkhill van de Universiteit van Sheffield, die erg bezorgd is dat ‘er geen regelmatige communicatie is geweest tussen de kerncentrale en het IAEA, het Internationaal Atoomenergieagentschap, dat [een logboek] bijhoudt van de locatie van potentieel gevaarlijk materiaal. We moeten in de fabriek gaan kijken of deze materialen niet verdwenen zijn.’
IAEA-baas Rafael Grossi was de afgelopen dagen in Oekraïne om de veiligheid van de kerncentrales van het land te bespreken. De Russen hebben nog steeds zeggenschap over de centrale van Zaporizja, de grootste van Europa. Donderdagavond reisde hij naar Rusland, waar hij vrijdag verschillende hoge ambtenaren zal ontmoeten.
Lees ook: