Hier verhuizen de rijken der aarde naartoe & Meer tips

© Phil Shaw / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 1 juli 2022

De site Visual Capitalist biedt een handig overzicht van de landen waarheen en waar vandaan de rijken der aarde dit jaar verhuizen; Fatmata Binta vluchtte als kind voor de burgeroorlog in Sierra Leone, nu is ze de eerste Afrikaanse chef-kok die de prestigieuze Baskische culinaire wereldprijs wint. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Toevluchtsoorden voor de rijken der aarde

Ben je een golddigger, een econoom of gewoon nieuwsgierig? Onder de titel ‘Mapping the Migration of the World’s Millionaires’ biedt de site Visual Capitalist een handig overzicht van de landen waarheen en waar vandaan de rijken der aarde dit jaar verhuizen. De site spreekt bij voorkeur overigens liever niet over miljonairs of miljardairs, maar over HNWI’s, ofwel High Net Worth Individuals, personen met een hoge ‘netto waarde’.

Spoiler alert: de landen die dit jaar de meeste miljonairs zullen kwijtraken zijn Rusland en Oekraïne (niet heel verrassend); China en Hongkong (de ijzeren greep van Xi Jinping?) en Groot-Brittannië (brexit plus oligarchen die sancties ontvluchten?), maar ook Brazilië en India.

En waar gaan die HNWI’s heen? Bovenaan de lijst staat de Verenigde Arabische Emiraten, dat vierduizend HNWI’s mag verwelkomen. En dat is niet zo vreemd, volgens de Visual Capitalist: ‘Deze toevloed van ultrarijken is deels te danken aan het soepele immigratiebeleid van het land, dat speciaal is afgestemd op het aantrekken van private rijkdom en internationaal talent.’ De top 3 wordt gecompleteerd door respectievelijk Australië en Singapore. Israël staat verrassend op de vierde plaats en in Europa kunnen behalve Zwitserland ook Portugal en Griekenland zich verheugen op de komst van dikke portemonnees.


Van kindvluchteling tot sterrenchef

Fatmata Binta is als kind gevlucht voor de burgeroorlog in Sierra Leone. Ze heeft twee jaar als vluchteling in Guinee gewoond en daar een relatie met voedsel opgebouwd die zich kenmerkt door vindingrijkheid en gemeenschap en waarbij niets wordt verspild. Nu is ze chef-kok in Ghana – en door haar opmerkelijke gerechten is ze de eerste Afrikaanse chef-kok geworden die de prestigieuze Baskische culinaire wereldprijs wint, las redacteur Joep Harmsen in The Guardian.

Ze combineert de West-Afrikaanse keuken met nomadische eetculturen – maar voor Binta gaat eten ook over het cultiveren van ‘een ruimte waar vrouwen economisch en sociaal kunnen groeien’. Ze is van plan haar prijzengeld van € 100.000 te gebruiken om een centrum te bouwen waar vrouwen kunst, handwerk en andere activiteiten kunnen beoefenen – waaronder het verbouwen van fonio, een oude graansoort. Lees het opbeurende portret van haar in The Guardian hier.


Kunstenaarsblik

Voor wie naast het beste uit de wereldpers ook wel eens wil weten wat er in andere disciplines te zien is aan internationaliteit, spoedde zich vanaf woensdag naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam om het werk van de studenten uit werkelijk alle windrichtingen te zien, aldus editor at large Katrien Gottlieb

Wat deze vierdejaars dankzij of ondanks de pandemie uiteindelijk als eindexamenwerk presenteren, geeft soms net zoveel maatschappelijk inzicht als een doorwrocht artikel uit een gerenommeerde krant.


Welk boek moet je deze zomer lezen?

Zin in een goed boek voor in de vakantie? De redacteuren van Financial Times hebben een flinke selectie klaargezet van boeken die de eerste helft van dit jaar zijn verschenen. Van politiek, economie en geschiedenis tot kunst, eten en natuurlijk fictie.

Zoals de nieuwe biografie van John Dunn genaamd Super-infinite, geschreven door auteur Catherine Rundell, die voorheen vooral bekend was als kinderboekenschrijfster. Een aanrader van online strateeg Maxim Hoekmeijer. Dunn staat bekend om zijn liefdespoëzie, maar hij was ook advocaat, soldaat en parlementslid. Dit boek geeft een inkijk in de complexiteit zijn persoonlijkheid en zijn vele levens.

Over de totstandkoming van de lijst luister je op Twitter.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven