Skiresorts richten zich op zomertoerist

Marco Meyer / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 10 februari 2023

Nu in de winter steeds minder sneeuw in de Alpen valt, proberen skiresorts toeristen te trekken voor het zomerseizoen. En verder: De Spaanse Gabriel Pedrero doet een boekje open over misbruik onder Jehova’s getuigen. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Estse inlichtingen

Het jaarlijkse rapport van de geheime dienst van Estland is zojuist verschenen: International Security and Estonia 2023. Is dat iets om lekker te lezen? Nou, eigenlijk wel, vind redacteur IJsbrand van Veelen, want het rapport bevat een doorwrochte, gedegen analyse over de oorlog in Oekraïne, de stand van zaken in Rusland en de Russische buitenlandse politiek. Dat alles dus beschouwd met de intelligence-ogen van naaste buur Estland, dat tussen hoop en vrees balanceert en dat uit eigenbelang de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten moet houden.

‘Nu Europa de grootste oorlog sinds 1945 meemaakt, is de vraag naar verslagen en analyses van inlichtingendiensten toegenomen,’ aldus het voorwoord van Kaupo Rosin, directeur-generaal van de Estse buitenlandse inlichtingendienst. ‘In het verslag van vorig jaar schreven we dat Rusland in de tweede helft van februari 2022 de voorwaarden en mogelijkheden zou scheppen om een grootschalig militair offensief tegen Oekraïne te beginnen. Helaas is dat gebeurd.’

Vrolijk stemmend is het allemaal niet, ook niet als je hoopt op een nieuwe Russische koers, mocht Poetin er de brui aan geven of afgezet worden. Zo staat in hoofdstuk 3, Russische binnenlandse politiek en economie: ‘Rusland stevent af op een totale dictatuur. De kans dat het huidige regime ineenstort en het land democratiseert is klein, ondanks de problemen die de oorlog en de westerse sancties hebben veroorzaakt. Integendeel, een nog radicalere factie treedt binnen de Russische heersende elite op de voorgrond.’

Behalve vijf hoofdstukken over Rusland (en Oekraïne) is er ook een hoofdstuk gewijd aan de rol van China. Je leest het allemaal hier.

Lees ook:


Misbruik bij de Jehova’s

De laatste jaren komen er steeds meer verhalen naar buiten over seksueel misbruik binnen de Jehova’s getuigen. Vier jaar geleden werd er in Spanje zelfs een genootschap voor slachtoffers opgericht door mensen die vroeger zelf deel uitmaakten van de groepering. Gabriel Pedrero is een van die slachtoffers. Redactiestagiair Marc van Rijswijk las onlangs zijn verhaal in een boeiend artikel in El Mundo.

Pedrero groeide op in de gesloten kring van de Jehova’s getuigen en werd jarenlang seksueel misbruikt door de leider van een plaatselijke gemeente. Ook ontdekte hij dat hij homoseksueel was, wat binnen deze gemeenschap not done is. Om deze redenen groeide hij meer en meer los van het geloof waarmee hij grootgebracht was en werd hij door de gemeenteleden met de nek aangekeken. Nu verkeert hij in een sociaal isolement.

Als een van de weinigen is het hem gelukt om een rechtszaak tegen een leidende figuur binnen deze groepering aan te spannen. Tijdens de rechtszaak, waarin het eindvonnis nog niet gevallen is, zei Gabriel onder andere het volgende: ‘Na langer dan dertig jaar in die wereld te hebben geleefd, geloof ik dat het een sekte is; ze creëren een bubbel en maken het je onmogelijk om met de buitenwereld in contact te treden. Daar is de satan, daar zijn de wereldlingen. Liefde tot je familie, bloedbanden, vriendschappen… alles wordt daar doodgemaakt.’ Zou deze rechtszaak het begin van het einde kunnen zijn van een religieus machtsimperium? Lees Gabriels hele verhaal hier.

Lees ook:


Vijf verdiepende leestips

» De Spaanse minister-president Pedro Sánchez heeft tijdens besprekingen met Marokko gezegd dat hij onderwerpen waaraan zijn gesprekpartner zich stoort in het vervolg zal vermijden. Dat schoot El País-columnist Najat el Hachmi, zelf van Marokkaanse afkomst, in het verkeerde keelgat. Volgens haar is er nog genoeg mis met de regering van haar geboorteland. Zo hebben jonge mensen weinig economische vooruitzichten, worden demonstranten in de gevangenis gegooid, mogen man en vrouw niet ongehuwd samenwonen en wordt homoseksualiteit nog altijd bestraft.

» De Turkse stad Antakya is door de aardbeving bijna compleet weggevaagd, zo schrijft The New York Times in een hartverscheurende reportage. Tussen de brokstukken rouwen de inwoners om het verlies van familie, vrienden en herinneringen.

» Hebben skiresorts nog wel een toekomst? Dat vraagt Financial Times zich af in een diepgaande longread. Het antwoord is tweeledig. Ja, maar niet als skioord; als zomerbestemming. Nu er weinig tot geen sneeuw ligt in grote delen van het winterseizoen wordt de zomertoerist een steeds belangrijkere bron van inkomsten.

» Een bekende leus van klimaatactivisten luidt: ‘Er is geen planeet B’. Toch zijn er mensen, zoals Elon Musk, die geloven dat de toekomst van de mensheid op Mars of een andere planeet ligt. Twee ruimtewetenschappers halen dat idee onderuit in een helder geschreven essay op de website van Aeon. De conclusie: de aarde kan wel zonder de mens, maar niet andersom.

» Na een verwoestende burgeroorlog is het noordwesten van Syrië nu ook getroffen door een natuurramp. In The Atlantic verscheen kort na de aardbeving een gloedvol betoog voor meer internationale hulp voor het gebied, ook al is die moeilijk te leveren.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven