Zwarte cultuur in witte modewereld

360 Magazine | Amsterdam | 5 mei 2021

De tentoonstelling Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles laat zien hoe koloniaal denken tot op de dag van vandaag de modewereld beïnvloedt.

‘Een viering van beauty, fashion, creativiteit en cultuur om zwarte makers en modellen de credits te geven die ze verdienen,’ schrijft modeactiviste Janice Deul in een bijgaande publicatie over de tentoonstelling Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles. Een tentoonstelling die tot nadenken stemt. Want ook in de hedendaagse modesystemen zijn de gevolgen van koloniaal denken tot op de dag van vandaag voel- en zichtbaar.

Voices of Fashion gaat in op de eurocentrische focus die decennialang het modebeeld heeft bepaald: door verhalen die wel of niet verteld worden en door wie of welke schoonheidsidealen de verschillende covers en catwalks domineren. De tentoonstelling toont opkomend talent uit de kunst- en modewereld. Naast internationaal bekende modeontwerpers en kunstenaars als de Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas en de van oorsprong Boliviaanse Raquel van Haver of Virgil Ablo, artistiek directeur herencollectie Louis Vuitton, doet ook opkomend talent mee zoals het merk Daily Paper, dat ‘third culture kids’ wil inspireren hun roots te erkennen door middel van storytelling en design. 

Eindelijk een blik op de dominerende witte mode-industrie, die gretig gebruik maakt van zwarte cultuur als inspiratie en die u meeneemt in een onbekendere modewereld, wervelend vormgegeven door Afaina de Jong van studio AFARAI.   

Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Style is van 3 april tot 15 augustus te zien in het Centraal Museum in Utrecht

Door Manuela Klerk

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven