Wie heeft eigenlijk bepaald wat normaal is en wat niet? Sarah Chaney vertelt het verhaal over hoe vanaf de jaren dertig de gedachte van wat ‘normaal’ was ontstond & meer boekentips in deze top 5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum Boekhandel.
New York in brand – Jill Lepore
In dit meesterlijk geschreven boek reconstrueert Jill Lepore een meedogenloze, zwarte periode uit zowel het Nederlandse als het Amerikaanse slavernijverleden. Ze laat zien hoe de witte onderdrukking diepgeworteld raakte in het Amerikaanse politieke leven van toen en nu.
Schurken en heiligen – John Dickson
Dickson geeft een onverbloemde kijk op tweeduizend jaar christelijke geschiedenis. Hij gaat in op de donkere kanten van het christendom: van de kruistochten en de inquisitie tot racisme en misbruik in de kerk. Maar hij belicht ook de momenten waarop de kerk wél in overeenstemming was met de leer van Jezus.
Ben ik normaal? – Sarah Chaney
Wie heeft eigenlijk bepaald wat normaal is en wat niet? Vóór de negentiende eeuw werd het woord ‘normaal’ zelden geassocieerd met het menselijk lichaam en gedrag. Chaney vertelt het verrassende verhaal over hoe vanaf de jaren dertig de gedachte van wat ‘normaal’ was ontstond en ons heeft gevormd.
De eendimensionale mens – Herbert Marcuse
Massamedia scheppen een individu vol ‘valse verlangens’ naar goederen en bezit. Consumentisme legt het kritisch bewustzijn lam, niemand droomt nog van een nieuwe wereld, wel van een nieuwe koelkast. Marcuse roept op tot bevrijding van dergelijke aangeprate verlangens.
Beter denken – Marcus Du Sautoy
Aan de hand van fascinerende verhalen, raadsels en puzzels biedt Beter denken vele ingenieuze strategieën om dagelijkse problemen op te lossen. Daarmee is dit boek de ultieme shortcut naar de kunst van de shortcut.