Hiphop, dat vrijdag zijn vijftigste verjaardag vierde, heeft sinds het ontstaan van het genre de muziekindustrie ingrijpend veranderd, schrijft The Wall Street Journal. Door rappers en MC’s is geld geen vies woord meer. De tips voor dit weekend van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
In 50 jaar werden rappers zakenmensen
‘Geen enkel muziekgenre heeft de kracht van geld zo gevierd als hiphop’, schrijft The Wall Street Journal over de invloed van vijftig jaar hiphop op de muziekindustrie. Sinds een DJ met de naam Kool Herc op 11 augustus 1973 een feestje gaf in de Bronx en daar een nieuw geluid creëerde, is hiphop het populairste genre van de Verenigde Staten geworden – en het meest lucratieve.
‘Terwijl voorheen in de rockmuziek, van de Beatles tot de Strokes, geld een vies woord was, wilden veel jonge hiphopsterren, die te maken hadden met discriminatie en minder economische kansen, bovenal veel geld verdienen’, las redacteur Joep Harmsen. ‘Hiphop heeft vooral de manier waarop de muziekindustrie zaken doet veranderd. Het veranderde hoe muzikanten inkomen verdienen, hoe producers liedjes maken en hoe labels albums op de markt brengen en verkopen. Het heeft generaties van baanbrekende rappers voortgebracht die nu zakenmensen zijn en de popmuziekmachine opnieuw hebben uitgevonden’, aldus de zakenkrant. Lees hier hoe dat precies in zijn werk ging.
Beroofd worden is voor Chinezen de ultieme Europa-ervaring
Voor mensen die benieuwd zijn wat er speelt in de wereld van Chinese sociale media, maar de taal niet machtig zijn, richtte sinoloog Maya Koetse in 2013 whatsonweibo.com op. De site besteedt aandacht aan prangende zaken op Weibo, een van China’s grootste platforms voor sociale media. Deze week las redacteur IJsbrand van Veelen een artikel van Koetse over de ervaringen van Chinese toeristen die sinds corona in steeds grotere aantallen naar Europa komen. ‘Chinese sociale media staan vol met verhalen van Chinese reizigers die ten prooi vielen aan diefstal tijdens hun reizen naar Europa en hun ongelukkige ervaringen delen’, schrijft Koetse. ‘Beroofd worden in Europa is inmiddels zo gewoon geworden dat Chinese apps zoals Xiaohongshu en Douyin nu worden overspoeld met talloze berichten over “Europese antidiefstalstrategieën” en handleidingen als “Hoe niet beroofd te worden in Europa”.’
Volgens Koetse onderscheidt vooral Parijs zich als een van de steden waar Chinese reizigers regelmatig melding maken van overvallen. Maar ook berichten over slechte ervaringen in Barcelona, Rome, Venetië, Amsterdam en Londen tieren welig. Koetse: ‘Beroofd worden in Europa is nu zo gewoon voor Chinese toeristen, dat sommigen beweren “dat je niet de volledige Europa-ervaring hebt gehad als je niet beroofd bent”.’ Meer over de ervaringen over Chinese toeristen lees je hier.
Vijf verdiepende leestips
» Deze week werd in Colombia de presidentskandidaat Fernando Villavicencio doodgeschoten door huurmoordenaars. Villavicencio stelde zich in zijn campagne hard op tegen de georganiseerde misdaad, die nu ogenschijnlijk heeft teruggeslagen. El País legt uit hoe de Mexicaanse kartels de cocaïnehandel in Ecuador hebben overgenomen – het grootste deel van de cocaïne in de haven van Rotterdam komt uit Ecuador – en zo een belangrijke machtsfactor in het ooit zo rustige land zijn geworden.
» Ooit was het idee dat economische groei gepaard zou gaan met een steeds grotere acceptatie van liberale waarden, zoals onder andere Francis Fukuyama stelde in Het einde van de geschiedenis en de laatste mens (1992). Dit idee is al eerder onderuitgehaald, maar The Economist deed een grondig onderzoek naar in hoeverre mensen over de hele wereld anders denken, over religie, over traditie, over vrijheid van meningsuiting. Wat blijkt? Sommige landen worden inderdaad liberaler en opener als ze zich ontwikkelen, maar er zijn ook landen die een trend in de tegengestelde richting laten zien. Zo zijn orthodoxe landen, zoals Bulgarije en Georgië, traditioneler geworden.
» Begin dit jaar gonsden er in de Duitse media berichten over een nieuwe luchtvaartmaatschappij: Bavarian Airlines. Ze zou vanuit München naar alle Europese hoofdsteden vliegen en een geduchte concurrent worden van Lufthansa. Investeerders hapten toe, media sprongen er bovenop. Maar er steeg nooit een vliegtuig op. Het was allemaal een grote zwendel – van een achttienjarige jonge Duitser. Süddeutsche Zeitung publiceerde een sappige reconstructie van hoe een tiener met een krankzinnig plan zo veel aandacht en geld heeft kunnen genereren voordat de alarmbellen afgingen.
» In San Francisco rijden ze al rond, de volledig autonome taxi’s, en dat gaat nog weleens mis. Zo zijn er talrijke berichten dat ze midden op kruispunten stilstaan en het verkeer ophouden. Ook blijken ze makkelijk te saboteren: door simpelweg een verkeerspylon op de motorkap te zetten, blijft de zelfrijdende taxi roerloos staan. In The Atlantic verscheen een uitgebreid artikel over de acceptatie van autonome voertuigen in de VS en de weerstand ertegen. Zullen Amerikaanse steden zich zo snel aanpassen aan bestuurderloze auto’s als aan de benzinevariant mét bestuurder sinds de introductie van de T-Ford in 1908?
» In Nederland is de zomer tot nu toe vrij mild en nat, maar in Zuid-Europa was het de afgelopen weken verschroeiend heet. Zo ook in Sevilla, waar een speciale waarschuwing wegens extreme temperaturen was afgegeven. Veel Sevillanen ontvluchten de stad in augustus, een groot deel van de Spanjaarden hebben dan ook vakantie, maar wie in zelf in de toerisme-industrie werkt of het niet kan betalen, is overgeleverd aan de hitte. El Diario reisde af naar Sevilla en keek hoe het met de achterblijvers ging. Dat leverde een mooi sfeerportret op met veel druipend zweet, gesloten luiken en Spaanse waaiers.