Tiktokkers zetten jongeren aan tot lezen

360 Magazine | Amsterdam | 22 september 2023

Jongeren lezen niet meer door sociale media, zo luidt het cliché. Maar op TikTok zijn talloze accounts actief die een jonge doelgroep weten te bereiken met boekentips. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Uitgeverijen kunnen niet meer om BookTok heen

De Chinese videoapp TikTok heeft de wereld van de boekenmarketing op zijn kop gezet. Accounts met miljoenen volgers, vaak van jonge vrouwen, prijzen het ene boek na het andere boek aan in filmpjes die massaal worden geliket. Dit fenomeen wordt BookTok genoemd en is volgens een artikel van The Economist te vergelijken met een soort boekenclub voor het internet.

Een boek dat populair is op TikTok, heeft een grote kans om een bestseller te worden en oude klassiekers komen weer bovengedreven. Je kunt er als schrijver of uitgeverij haast niet omheen als je de jonge doelgroep wil bereiken. Meer over deze ontwikkeling lees je in dit artikel van The Economist, aangeraden door redactiestagiair Sterre Kilsdonk.


Zuid-Korea verkoopt steeds meer wapens

Als ze tanks nodig hebben – of raketwerpers, straaljagers of dodelijke drones – bellen veel regeringen doorgaans met de VS, Groot-Brittannië of Frankrijk. Maar er zijn er ook steeds meer die een telefoontje blijken te plegen naar Zuid-Korea. Van alle wapenproducerende landen maakte het land tussen 2017 en 2022 namelijk de grootste sprong door: op de ranglijst van wapenverkopers, die wordt samengesteld door het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), steeg het naar de negende plaats, las redacteur IJsbrand van Veelen in The Economist. Vorig jaar verkocht Seoel wapens ter waarde van 17 miljard dollar, ruim twee keer zoveel als in 2021. Ongeveer 14,5 miljard dollar daarvan kwam uit verkoop aan Polen.

Zuid-Korea heeft ambities: de regering streeft ernaar om over vier jaar de vierde grootste wapenexporteur ter wereld te zijn en beschikt daarvoor over goede kaarten. De groei in de wapenhandel is te danken aan concurrerende prijzen, hoogwaardige wapens en snelle levering, zegt Tom Waldwyn van de Londense denktank International Institute for Strategic Studies. De prijzen weerspiegelen de efficiënte productie, en de kwaliteit berust op kennis van hoogwaardig Amerikaans materieel en ervaringen uit de eigen hightech civiele sector. Snelle levering is mogelijk omdat de Zuid-Koreanen, die aan hun noordgrens sinds jaar en dag voortdurend bedreigd worden, over productielijnen beschikken die snel kunnen worden opgevoerd.

Meer over Zuid-Korea als wapenproducent lees je in dit artikel van The Economist.

Lees ook:


Vijf verdiepende leestips

» In The New York Times schreef Michelle Goldberg een scherpe column over het aangekondigde vertrek van mediamagnaat Rupert Murdoch als hoofd van Fox News. Volgens Goldberg is het fijn om te weten dat de 92-jarige Murdoch ontevreden is met het huidige giftige politieke landschap in de VS dat hij mede gecreëerd heeft en waaraan hij bakken met geld heeft verdiend, zoals blijkt uit een nog te verschijnen boek over Murdoch. De Verenigde Staten heeft daar echter weinig aan: Murdoch mag Trump nog wel zo verachten, hij heeft hem de constante aandacht op Fox News wel in het zadel geholpen.

» Afrika is ontzettend rijk aan grondstoffen zoals goud lithium of kobalt, maar het ontbreekt aan infrastructuur om deze metalen en mineralen te bewerken tot volwaardige producten. Hierdoor loopt het continent veel inkomsten mis. Verschillende landen willen daar nu verandering in brengen en investeren in de verwerkingsindustrie, schrijft El País.

» Op de Poolse nieuwssite Interia schreef commentator Wiktor Świetlik een sterke analyse van de diplomatieke rel die vorige week ontstond tussen Polen en Oekraïne toen Polen het importverbod op Oekraïens graan verlengde. Volgens Świetlik wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend en doen de gemene opmerkingen over en weer niets af van de rol van Oekraïne als de belangrijkste geopolitieke bondgenoot van Polen.

» La Stampa ging langs op Lampedusa en schreef daar een ontluisterende reportage over. Tussen 11 en 13 september kwamen op het Italiaanse eiland minstens zevenduizend migranten aan en waren de voorzieningen niet berekend op zo’n hoog aantal. Hoewel al een deel is geëvacueerd naar Sicilië heerst er een tekort aan voedsel, een overschot aan afval, maar geen gebrek aan hoop, aldus het Italiaanse dagblad.

» Tieners gebruiken AI niet alleen om hun huiswerk aan uit te besteden, maar ook om nepnaaktfoto’s te maken van klasgenoten. Dat blijkt uit een reportage van El Mundo over een zaak in de Spaanse stad Almendralejo, waar een groep jongers via de AI-app ClothOff nepnaaktfoto’s hebben gemaakt van meer dan dertig minderjarige meisjes en die hebben verspreid. De daders kunnen worden vervolgd voor identiteitsfraude, privacyschending, smaad, cyberpesten, bedreiging en seksuele afpersing (een van de jongens had aangeboden aan een slachtoffer dat hij haar foto offline zou halen als ze hem zou betalen).

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven