Ruim 150 jaar geleden ging fotograferen er heel anders aan toe dan nu. Dankzij de inspanningen van fotograaf en natuurbeschermer Terri Cappucci zijn we sinds vandaag 4000 indrukwekkende oude foto’s rijker. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.
Gevoelige plaat
Dit jaar zullen mensen wereldwijd naar schatting 1,6 biljoen foto’s maken. Cameraatjes in onze mobiele telefoons hebben fotograferen eenvoudiger dan ooit gemaakt. Dat was ruim hondervijftig jaar geleden wel anders. Toen moest je beschikken over behoorlijk wat chemische en natuurkundige kennis om onderwerpen letterlijk op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen: nog voordat de film werd uitgevonden, maakten beeldjagers in bezit van midden- en grootformaatcamera’s gebruik van kwetsbare glasplaten.
In 2019, las redacteur IJsbrand van Veelen, stuitte fotograaf en natuurbeschermer Terri Cappucci uit Massachusetts, op een verzameling van niet minder dan vierduizend glasplaten uit de jaren 1860 tot 1930 die eigenlijk op de nominatie stonden om te worden weggegooid. Gelukkig had ze niet alleen kennis van oude fotografische procedés, maar herkende ze op de platen ook een aantal bezienswaardigheden uit Massachusetts. Ze zag in dat ze op een schatkamer was gestuit. Cappucci begon aan het lange en moeizame proces om de platen te conserveren, overlegde met restaurateurs en volgde een cursus om de grondbeginselen te leren van het schoonmaken en archiveren van de fragiele platen. Het archief van de Universiteit van Massachusetts in Amherst heeft de collectie onlangs verworven en Cappucci vertelt over individuele foto’s op de website Somebody Photographed This, waar je ook een aantal van de adembenemende, haarscherpe foto’s uit de collectie kunt zien.
Vrouwen en voeten vergelijken
Ziwe, talkshowhost en comedian, schreef een essay voor The New Yorker over WikiFeet. Een site waarop ongevraagd foto’s van de voeten van bekende mensen – meestal vrouwen – worden geüpload, die vervolgens worden beoordeeld op basis van 1 tot 5 sterren. De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord, en toch is dit geen site die alleen te vinden is in de diepste krochten van het internet. De site ontvangt maandelijks namelijk zo’n tien miljoen bezoekers.
Ziwe staat er zelf ook op met een rating van 2 sterren, wat dus als ‘okay feet’ doorgaat. Ivanka Trump en voormalig Nickelodeonster Victoria Justice krijgen met 5 sterren het zeldzame label ‘gorgeous feet’. Wat vindt zij daarvan? En wat zegt dit eigenlijk over hoe gewend we zijn om mensen – maar toch echt vooral vrouwen – te beoordelen en te vergelijken? Een aanrader van redactiestagiair Sterre Kilsdonk.
Drie verdiepende leestips
» In Cerebral Valley in San Francisco optimaliseert de volgende generatie techmiljardairs haar levensstijl. Deze fascinerende reportage van The Economist gaat over zogenoemde ‘Hacker houses’ – grote villa’s waar jonge tech-ondernemers met elkaar samenwonen, samenwerken en elkaar motiveren. Het begrip ‘hacker-houses’ bestaat al langer, maar deze nieuwe generatie is helemaal gericht op de AI-industrie. Het stuk is aangevuld met beeldmateriaal en geven je een echt inkijkje in de levens van deze jonge ondernemers.
» Tsjechië zette na de Russische invasie zijn deuren open voor Oekraïners en herbergt vandaag de dag ruim 300.000 vluchtelingen. Maar volgens dit artikel in de Balkan Insight nemen de aanvallen op Oekraïners in Tsjechië toe. Ze worden aangemoedigd door radicale politieke krachten, desinformatie en, zo wordt beweerd, Russische inlichtingendiensten. Een indrukwekkend stuk over de lange arm van Rusland.
» Negentiende-eeuwse psychiaters dachten dat de mentale staat van een patiënt gediagnosticeerd kon worden door analyse van het gezicht. De schilder Théodore Géricault, meester uit de Franse romantiek, kreeg daarom de opdracht om 10 gezichtsuitdrukkingen te schilderen. Vijf daarvan verdwenen spoorloos maar een amateur-detective denkt ze te hebben opgespoord. Hoe deze spannende zoektocht verliep, lees je in dit stuk van The Guardian.