Neue Zürcher Zeitung
| Zürich | IJsbrand van Veelen | 28 december 2023Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Roemenië en Bulgarije bereiken akkoord met Oostenrijk over toetreding Schengen
» Britse pensionado’s in Spanje kampen met eenzaamheid
Problematische AI-beelden
Gebombardeerde huizen, vernielde voertuigen, puin op straat. In die chaos lopen twee kinderen in warm avondlicht. Het is een foto die zó genomineerd kan worden voor een persprijs, ware het niet dat hij door AI is gegenereerd. Hoewel Gaza niet expliciet wordt vermeld in de beschrijving van de afbeelding, komt hij bij een zoekopdracht op de site met stockfoto’s van Adobe als een van de eerste naar voren bij het trefwoord ‘Gaza’.
Het beeld van de twee kinderen is gemaakt door de Iraanse kunstenaar Meysam Azarneshin, die op Adobe Stock nog veel meer werken aanbiedt. Twee daarvan kwamen terecht op de website van het Duitse leger en in een publicatie van het Oostenrijkse ministerie van Defensie, aldus Neue Zürcher Zeitung. Bij de beelden staat niet dat ze met behulp van AI gegenereerd zijn, terwijl dat volgens richtlijnen van Adobe Stock wel zou moeten. Kennelijk handhaaft het bedrijf de eigen regels niet, en het wil ook geen persvragen beantwoorden. Hetzelfde geldt voor Alamy dat, anders dan Adobe Stock, naast stockfoto’s ook echte persfoto’s aanbiedt.
Sinds de aanval van Hamas op Israël wordt online een grote hoeveelheid onbetrouwbare informatie over het conflict verspreid. Het wordt steeds moeilijker om te zeggen wat waar is en wat niet, vooral als het gaat om AI-afbeeldingen, die steeds vaker rondgaan.
Het wordt steeds moeilijker om te zeggen wat waar is en wat niet, vooral als het gaat om AI-afbeeldingen
Het is steeds eenvoudiger om ze te maken, en ze verkopen op Adobe Stock kennelijk beter dan echte foto’s. Volgens informatie van Stockperformers, een analyseportaal voor stockfotografen, verdienen kunstenaars op Adobe Stock gemiddeld 17 cent per maand per AI-afbeelding, vier keer zoveel als het gemiddelde. Toch is het de vraag of het verstandig is om ze te gebruiken, zo merkte Amnesty International in april. Dengo postte AI-afbeeldingen op sociale media ter illustratie van een rapport over politiegeweld in Colombia en vermeldde erbij dat de beelden door AI waren gecreëerd. Desondanks werd Amnesty beschuldigd van valse informatie, omdat de afbeeldingen de waarheid van het rapport geweld aan zouden doen.
Lees ook: