De duistere kant van Facebook

© Amnesty

Courrier International

| Parijs | de redactie | 03 januari 2024

Vanuit het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar in Bangladesh, waar meer dan 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar samengepakt zitten, voert Maung Sawyeddollah een strijd voor de erkenning dat Facebook verantwoordelijkheid draagt voor het ontketenen, zes jaar geleden, van de tegen zijn volk gerichte etnische zuivering.

MAUNG SAWYEDDOLLAH, WIE IS HIJ?

Deze 22-jarige Rohingyavluchteling is met zijn familie Myanmar ontvlucht in 2017 om te ontsnappen aan de etnische zuivering die tegen de islamitische minderheid van de Rohingya werd uitgevoerd door de veiligheidstroepen van de staat. Sindsdien leeft hij in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar en eist rechtvaardigheid voor zijn gemeenschap. Hij verlangt met name een schadevergoeding van één miljoen dollar van Meta, het moederbedrijf van Facebook, dat hij beschuldigt van het publiceren van posts die opriepen tot haat tegen de moslimbevolking. Tot op heden is Meta niet ingegaan op deze eis. Facebook ‘is niet direct verplicht tot filantropische acties’, antwoordt het bedrijf.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid