Hoe afrobeats een wereldwijd publiek vond

© Charles Sykes / Invision / AP
360 Magazine | Amsterdam | 26 januari 2024

Afrobeats is de laatste jaren niet weg te slaan uit de hitlijsten. De muziekstijl die ontstaan is in West-Afrika heeft via Spotify een wereldwijd publiek bereikt. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Afrobeats verovert de wereld

Afrobeats, een mix van techno en dance met Afrikaanse ritmes, is de afgelopen jaren wereldwijd een van de populairste muziekgenres geworden. Verschillende artiestenhebben grote arena’s uitverkocht in de VS, het VK en Europa. Er is ook een toename van samenwerkingen tussen Afrobeats-artiesten en westerse popsterren. Veel van dit succes is te danken aan de groei van digitale muziekstreamingplatforms, vooral Spotify. Dat las redactiechef online Joep Harmsen op de technieuwssite Rest of world.

Tussen 2017 en 2022 was er een stijging van 550 procent in het aantal keren dat Afrobeats-nummers werden gestreamd op Spotify. Alleen al in 2023 werd Afrobeats meer dan 14 miljard keer gestreamd op de app, met Londen, Parijs en Nairobi in de top vijf. Hoe Spotify het grote publiek aan deze dansbare muziek uit voornamelijk Nigeria, Ghana en de West-Afrikaanse diaspora heeft gekregen, lees je hier.


Wolvenmythe ontkracht

De wolf staat op dit moment in Nederland weer volop in de aandacht, nu de laatste tijd zich weer regelmatig exemplaren in ons land hebben laten zien. Een van de populairste ideeën die er over wolven bestaan, is dat wolven zouden huilen wanneer het volle maan is. Dit blijkt echter een mythe te zijn, als je althans het artikel van Gazeta Wyborcza moet geloven dat redacteur Marc van Rijswijk deze week las.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat het gehuil vooral optreedt in de zomer – en niet in de winter, het seizoen waarin de nachten langer zijn –, wanneer de zorg voor de welpjes het meest van de wolven vraagt. Verder huilen ze om met elkaar te communiceren en om aan te kondigen dat ze op jacht gaan.

Waar komt dan die associatie met volle maan vandaan? Dat zou te maken hebben met het feit dat wolven hun snuit in de lucht steken als ze huilen. Dat doen ze echter met om hun stemgeluid beter te laten resoneren om zo hun soortgenoten te kunnen bereiken. Wolvengehuil kan op maar liefst 12 kilometer afstand gehoord worden. Lees het hele artikel hier.


Radio Garden

In tijden waarin de blik nogal eens op eigen navel wordt gericht, is het onlineplatform Radio Garden een welkome afleiding, ontdekte editor at large Katrien Gottlieb. Door over een 3D-wereldbol te navigeren, kun je ongeveer twaalfduizend radiostations in meer dan zevenduizend steden beluisteren.

Europa en de Verenigde Staten hebben verreweg het dichtbevolkste radiogebied. In bijvoorbeeld Algerije tref maar één station aan. Als je van stad naar stad scrolt, zie je de rijkheid van het wereldwijde radiolandschap voorbijtrekken: een schatkist.


Drie verdiepende leestips

» Hoe kunnen de Houthi’s, een ongeorganiseerde militie uit Jemen, het vrachtverkeer op de Rode Zee platleggen en een geduchte vijand van de Verenigde Staten worden? Die vraag probeert The New York Times te beantwoorden in een analyse.

» Wetenschappers voorspellen dat klimaatopwarming in de toekomst zal leiden tot veel rampen, maar niet de minste daarvan is het instorten van de koffieteelt. Tussen de 35 en 75 procent van de koffieplantages in Brazilië lopen gevaar door klimaatverandering. Gelukkig is er een groep heldhaftige wetenschappers die de koffieplant probeert te wapenen tegen hogere temperaturen, aldus The Economist.

» Honderden Venezolanen zitten vast in Guatemala omdat ze geen middelen hebben om verder te trekken naar de Verenigde Staten of terug te keren naar het zuiden. Ze zijn overgeleverd aan liefdadigheid en onzekere baantjes om hun droom te kunnen blijven financieren. El País sprak met enkele gestrande Venezolanen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven