In Praag is het nu al volop lente

Alice / Unsplash ©
360 Magazine | Amsterdam | 29 maart 2024

In Tsjechië was het afgelopen maand de warmste februari sinds 1961, waardoor het er dit jaar vroeger lente is dan normaal. Enerzijds is dit zorgwekkend vanwege de klimaatopwarming, anderzijds levert het ook schitterende plaatjes op, zoals in Praag. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Praag staat in volle bloei

De afgelopen februari was in Tsjechië de warmste sinds 1961, met als gevolg dat het dit jaar vroeger lente is dan gewoonlijk. De Tsjechische weerdiensten verwachten dat het tijdens de Paasdagen 23 à 25 graden zal zijn, temperaturen die normaalgesproken alleen in de zomer voorkomen. Het is zelfs mogelijk dat er warmterecords zullen sneuvelen. Terwijl sommige mensen genieten van het prachtige weer, maken anderen zich zorgen over de doorgaande klimaatverandering.

De stralende lentebeelden liegen er niet om. Onder andere in Praag is goed te zien dat de ‘spring in the air’ is. Fotograaf Radoslav Vnenčák maakte een prachtige fotoreportage van de Gouden Stad. Bekijk hier hoe een echte ‘Praagse Lente’ eruitziet. Een tip van redacteur Marc van Rijswijk.


Drie verdiepende leestips

» De aanslag in Moskou vorige week vrijdag zorgde in Rusland en daarbuiten voor flink wat opschudding. Een van de hardnekkigste vragen die de gemoederen bezighoudt is: hoe kan het dat terroristen gerust hun gang konden gaan in een land waar iedereen nauwlettend in de gaten gehouden wordt? In deze sterke analyse legt The New York Times uit waarom de Russische veiligheidsdiensten tekortschoten bij de dodelijke aanslag. Enkele factoren zijn onder meer wantrouwen naar buitenlandse inlichtingendiensten, een focus op Oekraïne en een afleidend politiek optreden in eigen land, aldus het dagblad.

» De diepe oceaan is een dumpplaats geworden. Radioactief afval, babyflesjes, plastic: er ligt van alles op de zeebodem. We zijn geneigd te denken dat het oceaanleven weinig te betekenen heeft voor ons mensen, die op het land leven. De diepten van de oceaan zijn echter geen afgelegen buitenaards rijk, maar zijn in feite nauw verweven met elk ander deel van de planeet, zo laat deze mooie longread van The Guardian ons weten. Daarom moeten we ze ook zo behandelen.

» Onlangs bracht Marianna Spring als eerste correspondent van de BBC die gespecialiseerd is in nepnieuws en sociale media een boek uit over desinformatie en complottheorieën. Haar tip: “Als je iemand ontmoet die gelooft in samenzweringstheorieën, laat hem dan niet in de steek, maar probeer te begrijpen waar hij vandaan komt”. Je kunt het hele interview dat El País met haar hield hier lezen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven