Wat is de echte Hamas?

© Joseph EID / AFP

The Guardian

| Londen | Joshua Leifer | 03 augustus 2024

Hoe Israëlische, Palestijnse en Amerikaanse politieke actoren tegen Hamas aankijken is niet slechts een theoretische kwestie – het is beslissend voor het soort overeenkomst dat kan worden bereikt om de huidige oorlog te beëindigen, en voor de toekomst van Gaza.

Eind oktober 2023 publiceerde de voormalige Israëlische vredesactivist Gershon Baskin een open brief waarin hij een man hekelde die hij lange tijd een vriend had genoemd – Ghazi Hamad, een hooggeplaatste Hamas-functionaris. Baskin, architect van de deal waarmee de Israëlische soldaat Gilad Shalit in 2011 uit Hamas-gevangenschap werd bevrijd, is een van de weinige Israëlische burgers die consequent contact heeft onderhouden met leiders van de Palestijnse islamitische beweging. Hamad, een voormalig journalist die is afgestudeerd in diergeneeskunde, was eveneens betrokken bij de Shalit-onderhandelingen en was viceminister van Buitenlandse Zaken in de Hamas-regering van 2012. Voorafgaand aan de aanslagen van 7 oktober wisselden Hamad en Baskin ruim tien jaar lang regelmatig telefoongesprekken en sms-berichten uit. Deze gingen voornamelijk over onderhandelingen rondom gevangenenruil, en soms over de mogelijkheid van een langdurige wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Het tweetal ontwikkelde een warme werkrelatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid