Wanneer kinderen tegenwoordig even niets te doen hebben, krijgen ze algauw een schermpje in de handen gedrukt. Dat is niet de goede methode, vindt psycholoog Rüdiger Maas, die in de Süddeutsche Zeitung een pleidooi houdt voor verveling. De leestips van 360.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Drie verdiepende leestips
» Noorwegen is hard op weg naar volledig elektrische auto’s. Het land, dat zichzelf tot doel heeft gesteld dat 100 procent van de nieuw verkochte voertuigen in 2025 elektrisch moet zijn, is nog nooit zo dicht bij zijn doel geweest. Hoewel de bevolking elektrische auto’s lijkt te hebben omarmd, is er wat weerstand in het binnenland, merkt de speciale correspondent van de Deense krant Politiken op. Je leest zijn verslag hier.
» China is erg geïnteresseerd in Kazachstan. De overvloed aan zogenaamde kritieke mineralen in Kazachstan heeft het land verrijkt en de aandacht getrokken van Chinese ondernemers die zich haasten om de ingrediënten te controleren die nodig zijn om klimaatverandering te bestrijden. Lees hier de boeiende reportage die The New York Times erover maakte.
» Kinderen hebben steeds minder mogelijkheden om niets te doen – en als ze de kans wel hebben, vullen smartphones deze leemte op. De schuld ligt vaak bij ouders die niet tegen inactieve tijd kunnen, zo beweert psycholoog Rüdiger Maas. Kinderen moeten zich leren vervelen; meestal hebben ze na vijf minuten wel iets bedacht wat ze willen gaan doen, stelt hij in deze leuk geschreven reportage van Süddeutsche Zeitung.