VS: aanklagers herzien aanklacht tegen Trump inzake verkiezingsuitslag

© EPA

The New York Times

| New York | Marc van Rijswijk | 29 augustus 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Spanje spreekt veto uit over Hongaarse investering in Spaanse spoorwegsector

» Soedan: tientallen doden na instorting dam

De aanklagers willen zo bereiken dat de rechtszaak door kan gaan

In de Verenigde Staten hebben aanklagers hun aanklacht tegen Trump vanwege zijn poging om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken, herzien. Ze besloten daartoe nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat voormalige presidenten ruime immuniteit genieten. Het team van speciaal aanklager Jack Smith presenteerde dinsdag een document aan een rechtbank in Washington, waarin de nadruk ligt op de rol van Donald Trump als politicus die zich kandidaat stelt voor een ambt in plaats van als ex-president.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Een van de ‘misschien wel belangrijkste veranderingen’ is dat de herziene aanklacht niet langer melding maakt van de vermeende druk die de voormalige president zou hebben uitgeoefend op het ministerie van Justitie als onderdeel van zijn pogingen om zijn verkiezingsnederlaag ongedaan te maken, schrijft The New York Times.

De herziening van de aanklacht lijkt te zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de zaak door kan gaan, nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat Trump niet vervolgd kon worden voor zijn vermeende druk op het departement. De rechters waren namelijk ‘van oordeel dat de relatie van een president met het departement deel uitmaakt van de essentiële officiële functies van zijn ambt’, aldus het dagblad. Het is nog steeds zeer onwaarschijnlijk dat er een proces tegen Trump zal plaatsvinden voor de presidentsverkiezingen op 5 november.

Recent verschenen