Debbie Joffe Ellis biedt in Hoe knuffel je een stekelvarken? praktische tips en strategieën voor het verbeteren van je communicatie met prikkelbare mensen in je leven & meer boekentips in deze top 5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum Boekhandel.
Hoe knuffel je een stekelvarken?
Debbie Joffe Ellis
In dit boek vind je praktische tips, inzichten en strategieën voor een soepele omgang met de prikkelbare personen in jouw leven. Of het nu je baas, ouder, kind of partner is: na het lezen van dit boek heb je meer begrip voor hun gevoelens, beweegredenen en triggers, en praktische handvatten om jullie band en communicatie te verbeteren. Zo leer je anderen (en jezelf!) onvoorwaardelijk te accepteren, gewoon zoals ze zijn.
Hoe worden we humaan?
Johann Gottfried Herder
Hoe worden we humaan? Door eerst maar eens af te rekenen met het inhumane. Geen achttiende-eeuwse denker gaat zo principieel en verontwaardigd tekeer tegen het kolonialisme, racisme en het idee van de Europese superioriteit als Johann Gottfried Herder. Hij was een leerling van Immanuel Kant, maar bekritiseerde diens rassenleer. Hij raakte bevriend met Goethe, die aan zijn romanfiguur Faust trekken van de expressieve Herder meegaf. In dit boek vinden we de belangrijkste fragmenten uit Herders geschriften in vertaling van Pieter Ippel, die de teksten ook inleidt. De fragmenten komen onder meer uit Herders meerdelige wereldgeschiedenis. Daarin beschrijft hij — en dat is revolutionair voor zijn tijd — alle volkeren als gelijkwaardig. De geschiedenis beweegt langzaam maar zeker richting humaniteit.
Goed ruziemaken
John Gottman
Aan de hand van tientallen jaren onderzoek en overtuigende praktijkverhalen laten de Gottmans zien dat we allemaal een unieke conflictstijl hebben, die voortkomt uit onze opvoeding en vorige relaties. Goed ruziemaken helpt stellen om niet meer tegenover elkaar te staan maar een gezamenlijke aanpak te kiezen: om te kalmeren, verbonden te blijven en elkaar echt te begrijpen. Zelfs koppels die gevangen zitten in conflicten zijn zo in staat te herstellen en de weg naar elkaar terug te vinden.
Generatie angststoornis
Jonathan Haidt
In dit boek ontwaart de sociaalpsycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie. De effecten op de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen zijn schrikbarend. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving.
Boerencultuur
Patrick Joyce
Zesduizend jaar vormde de wereld van de boeren de ruggengraat van de menselijke geschiedenis. Door verstedelijking, industrialisatie en de klimaatcrisis dreigt nu de eeuwenoude kennis van het land verloren te gaan. Dit boek laat ons een rijke en complexe boerencultuur ontdekken: tradities, wijsheden, vieringen en opstanden, in heel Europa, van de negentiende eeuw tot nu. Joyce vertelt bijzondere verhalen over o.a. zijn Ierse familie, en analyseert hoe het boerenleven in de hedendaagse cultuur wordt herinnerd – en verkeerd wordt herinnerd.