Venezuela vaardigt arrestatiebevel uit tegen Javier Milei

De Argentijnse president Javier Milei spreekt tijdens het Internationaal Economisch Forum van de Amerika's, in Buenos Aires. – © Natatsja Pisarenko / AP

Clarín

| Buenos Aires | Marc van Rijswijk | 24 september 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zelensky in VS: ‘We zijn dichter bij vrede dan we denken’

» Iran: minstens 51 doden bij een explosie in een kolenmijn

Als reactie doet Argentinië hetzelfde tegen president Maduro

Na de aankondiging van Venezuela dat het land de Argentijnse president Milei wil arresteren, heeft het Argentijnse gerecht op zijn beurt een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Nicolás Maduro. Clarín omschrijft de beslissing als ‘historisch’. De Venezolaanse leider wordt ervan beschuldigd een plan te hebben opgezet ‘om burgers van zijn land vast te houden, te ontvoeren en te martelen’. Zijn rechterhand Diosdado Cabello en een dertigtal militairen worden ook genoemd in het arrestatiebevel.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De beslissing is gebaseerd op het principe van universele jurisdictie, dat het mogelijk maakt om de daders van ‘ernstige misdaden tegen de mensenrechten te vervolgen, ongeacht waar ze zijn gepleegd of de nationaliteit van de dader of het slachtoffer’, legt het Argentijnse dagblad uit.

Javier Milei zelf is door het Venezolaanse hooggerechtshof aangeklaagd in de zaak van een vliegtuig dat in juni 2022 in Buenos Aires in beslag werd genomen. De Argentijnse president, zijn minister van Veiligheid en zijn secretaris-generaal van het presidentschap zouden zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken en diefstal met verzwarende omstandigheden.

Recent verschenen
rechts

Agenda

360 Magazine | Amsterdam
Untitled design 5

De beste non-fictie van oktober

360 Magazine | Amsterdam
GB MSPIFF43 Snow Leopard 1920x1080

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam