South China Morning Post
| Hongkong | Joep Harmsen | 30 september 2024Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Grootste banken ter wereld spreken zich uit voor kernenergie
» Egypte levert wapens aan Somalië tijdens spanningen met Ethiopië
Ontdekking schijnt nieuw licht op de herkomst van kefir
Chinese wetenschappers zeggen dat ze ’s werelds oudste kaas hebben ontdekt. De kaasblokjes zijn ongeveer 3500 jaar oud en lagen begraven naast mummies in het Tarimbekken in het uiterste westen van China. Dat schrijft South China Morning Post.
Het team vond het DNA van geiten en fermenterende microben uit zuivelmonsters uit de bronstijd verspreid rond de nek van mummies in doodskisten op de Xiaohe-begraafplaats, een bekende archeologische vindplaats, in de autonome regio Xinjiang. Het zou gaan om een soort kefirkaas.
Tot nu toe werd gedacht dat kefir uitsluitend afkomstig was uit de Noordelijke Kaukasus in het huidige Rusland en zich van daaruit naar Europa en Azië verspreidde. Volgens de wetenschappers achter deze nieuwe ontdekking suggereren de aangetroffen sporen van de melkdrank in Xinjiang dat dat ook een mogelijke verspreidingsroute van kefir zou kunnen zijn. Volgens de onderzoekers was de Xiaohe-bevolking daarnaast lactose-intolerant en hielp het fermentatieproces van de kefir om het lactosegehalte in hun melk te verlagen.