Grootste banken ter wereld spreken zich uit voor kernenergie

© Lukáš Lehotský / Unsplash

Financial Times

| Londen | Joep Harmsen | 30 september 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China: oudste kaas ter wereld gevonden

» Egypte levert wapens aan Somalië tijdens spanningen met Ethiopië

Bouw van kerncentrales is kostbaar en risicovol

Crédit Agricole CIB, Société Générale, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America en acht andere banken die tot ’s werelds grootste banken behoren, hebben toegezegd hun steun voor kernenergie te verhogen, meldt Financial Times. Deze beslissing zou het mogelijk moeten maken om ’de financiering vrij te maken die nodig is om nieuwe centrales te bouwen’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De vertegenwoordigers van deze veertien financiële instellingen, die vorige week in New York bijeenkwamen op initiatief van John Podesta, adviseur van het Witte Huis voor klimaatbeleid, benadrukten de essentiële rol van de banksector bij het waarborgen van de overgang naar een groene economie. Ze bevestigden ook hun steun voor de doelstelling die COP28 heeft vastgesteld voor 2050: het verdrievoudigen van de wereldwijde kernenergiecapaciteit. Echter, ’zonder precies aan te geven wat ze van plan zijn te doen’.

De zeer hoge kosten van kerncentrales, die in de tientallen miljarden euro’s lopen, vormden tot nu toe een groot obstakel voor de bouw van nieuwe centrales. De Europese Investeringsbank (EIB) en de Wereldbank zijn momenteel tegen de financiering van deze sector vanwege de complexiteit en de hoge risico’s, ‘maar ook vanwege de problemen die deze energie oplevert vanuit het oogpunt van milieu-, sociale en bestuursnormen’, aldus het Britse dagblad.

Recent verschenen