Egypte levert wapens aan Somalië tijdens spanningen met Ethiopië

© MISOM Public Information / Wikimedia Commons

Al Jazeera

| Doha | 30 september 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China: oudste kaas ter wereld gevonden

» Grootste banken ter wereld spreken zich uit voor kernenergie

Egypte en Somalië wantrouwen Ethiopië

Een Egyptisch oorlogsschip heeft vorige week voor de tweede keer een grote hoeveelheid wapens geleverd aan Somalië, waaronder luchtafweergeschut en artillerie, aldus functionarissen. Een stap ‘die waarschijnlijk de wrijving tussen de twee landen en Ethiopië verder zal aanwakkeren’, schrijft Al Jazeera.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De banden tussen Egypte en Somalië zijn dit jaar gegroeid ‘door hun gedeelde wantrouwen jegens Ethiopië’, wat Caïro ertoe aanzette om verschillende vliegtuigladingen wapens naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, te sturen nadat de landen in augustus een gezamenlijk veiligheidspact hadden ondertekend.

In januari 2024 protesteerde Somalië hevig tegen een overeenkomst tussen Ethiopië en Somaliland, een land dat door Somalië als een afvallige regio wordt beschouwd. De overeenkomst betrof de toewijzing van een haven die het door land ingesloten Ethiopië toegang gaf tot de Rode Zee. Somalië vermoedde dat Ethiopië Somaliland erkende in ruil voor een havenenclave in Berbera.

Egypte ligt met Ethiopië overhoop vanwege de bouw en exploitatie van een enorme hydro-elektrische dam, de Renaissance Dam. Dit gigantische bouwwerk zou ervoor zorgen dat Egypte minder water krijgt via de Nijl, die van vitaal belang is voor de Egyptische economie.

Recent verschenen