Wat zij zeggen over de aanval met exploderende piepers en portofoons in Libanon

© Wael Hamzeh / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 27 september 2024

Wat schrijven internationale commentatoren en opiniemakers over de aanval met exploderende piepers en portofoons in Libanon? ‘Dergelijke buitenproportionele aanvallen, die illegaal zijn, zijn niet alleen ongekend, maar kunnen ook tot normalisatie leiden.’

Hoofdredactie

The Guardian

De pieperbommen waren duidelijk bedoeld voor individuele burgers – diplomaten en politici – die niet direct deel­namen aan de vijandelijkheden. Het plan leek tot gevolg te hebben wat juristen ‘excessieve incidentele schade aan burgers’ noemen. Dergelijke buitenproportionele aanvallen, die illegaal zijn, zijn niet alleen ongekend, maar kunnen ook tot normalisatie leiden. Als dat het geval is, staat de deur open voor andere staten om het oorlogsrecht op de proef te stellen. De VS moeten ingrijpen en hun bondgenoot in toom houden.’



Issa Goraieb – columnist

L’orient-Le Jour

 Duizenden militieleden tegelijkertijd verwonden is niets minder dan een oorlogsverklaring waar Hezbollah waarschijnlijk niet aan kan ontsnappen. De realiteit is dat een langdurige oorlog tegen Hezbollah zal leiden tot talloze burgerslachtoffers in alle delen van Israël en dat de gevechten niet langer beperkt ­zullen blijven tot de noordgrens. Alsof dat nog niet genoeg is, is Israël verwikkeld in een intern politiek getouwtrek dat een slechte maffiafilm waardig is, en waarvan het script alleen geschreven kon zijn door Benjamin Netanyahu zelf.



Avi Issacharoff – journalist

Yediot Aharonot


Dit een belangrijke toevoeging aan de onomwonden terroristische staat van dienst van Israël. Net als in Gaza trekt deze staat zich niets aan van de burgerslachtoffers die zijn aanvallen op militieleiders kan veroorzaken. En als de gebruikte procedure inderdaad een treffend voorbeeld is van psychologische oorlogsvoering, als het zelfs een sinistere wereldprimeur is, dan roept dat een heleboel vragen op. Hezbollah, een glazen kamer in een glazen huis: dat is de boodschap die ons gisteren werd over­gebracht door een verraderlijke piep.



Scott Kahn – podcasthost

The Times of Israel


Hezbollah heeft de afgelopen elf maanden meer dan achtduizend raketten op Israël afgevuurd, in een poging om zo veel mogelijk Israëlische burgers te doden. Terwijl Israël niets heeft gedaan om Hezbollah of Libanon te beledigen – behalve bestaan. Dinsdag werd Hezbollah aangevallen met piepers die het exclusieve bezit waren van Hezbollah-terroristen. Als een Libanees burger niet was aangesloten bij Hezbollah, bezat hij of zij geen explosieve pieper. Een meer morele en ethische undercoveroperatie tegen terroristen is ondenkbaar. 

Recent verschenen
rechts

Agenda

360 Magazine | Amsterdam
Untitled design 5

De beste non-fictie van oktober

360 Magazine | Amsterdam
GB MSPIFF43 Snow Leopard 1920x1080

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam