Slowakije zuivert zijn nationale instanties 

Protest in de Slowaakse hoofdstad Bratislava tegen het ontslag van de directeuren van het Nationaal Theater en de Nationale Galerie door cultuurminister Martina Simkovicová. – © ANP

Le Monde

| Parijs | Jean-Baptiste Chastand | 27 september 2024

Sinds hij in 2023 opnieuw aan de macht is, ontslaat de nationalistische premier Robert Fico steeds meer werknemers die bij de publieke media, de politie en de rechterlijke macht als lastig worden beschouwd. De aanslag op zijn leven heeft hem alleen maar vastberadener gemaakt om deze instanties in het gareel te houden.

Het tafeltje staat in een hoek van de gigantische hal van de Slowaakse publieke radio, een indrukwekkende omgekeerde piramide die tijdens het communistische tijdperk is gebouwd in het hart van Bratislava. Op de tafel een kaarsje, een rode roos en een wit lint met de woorden ‘Laatste afscheid’. ‘Laten we dit lint dragen om de RTVS te steunen zoals we die kennen’, luidt een ingelijste boodschap op dit kleine, geïmproviseerde altaar ter nagedachtenis aan de verloren onafhankelijkheid van de Slowaakse radio- en tv-zender.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid