Israël begint grondoffensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon

© Ariel Schalit / AP Photo

Haaretz

| Tel Aviv | Marc van Rijswijk | 01 oktober 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rusland schroeft uitgaven aan defensie in 2025 met 30 procent op

» VS: meer dan 110 doden en 600 vermisten door orkaan Helene

Het wil ontheemde inwoners veilig naar huis laten terugkeren

Het Israëlische leger kondigde in de nacht van maandag op dinsdag aan dat het een ‘gerichte en kleinschalige’ grondoperatie is begonnen tegen Hezbollah in verschillende dorpen in het zuiden van Libanon. Dat schrijft Haaretz. Volgens de IDF [het Israëlisch defensieleger] richt de operatie zich op dorpen bij de grens die een bedreiging vormen voor de noordelijke Israëlische gemeenschappen, met als doel ontheemde inwoners in staat te stellen naar huis terug te keren. De IDF voegde eraan toe dat de operatie wordt ondersteund door luchtaanvallen en artillerievuur.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zei dinsdag dat de VS het recht van Israël steunt om zijn burgers te verdedigen en de terugkeer van noordelijke bewoners mogelijk te maken. ‘Dit is in overeenstemming met het recht van Israël om zijn burgers te verdedigen en burgers veilig terug te laten keren naar hun huizen.’

Hij waarschuwde echter dat een langzame en geleidelijke uitbreiding van de operatie gevaarlijk zou kunnen zijn en voegde eraan toe dat de VS ‘daarover in gesprek zullen blijven met de Israëliërs’. Kirby benadrukte dat ‘uiteindelijk een diplomatieke oplossing de enige manier is om blijvende stabiliteit en veiligheid rond de grens tussen Israël en Libanon te bereiken’.

Recent verschenen