China opent controversiële megahaven in Peru

© Klebher Vasquez / Anadolu

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 15 november 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onderzoek: nepaccounts op X proberen verkiezingen in Ghana te beïnvloeden

» Zweedse minister verbergt haar bananenfobie niet langer

Beijing verstevigt zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika

De megahaven van Chancay, gelegen in het gelijknamige district 80 kilometer ten noorden van Lima, werd deze donderdag ingehuldigd in het kader van het Asia-Pacific Economic Cooperation Forum (APEC). Het gezamenlijk miljoenenproject van China en Peru dat in 2007 vorm begon te krijgen, is bedoeld om de aanwezigheid van Beijing in Latijns-Amerika te versterken en tegelijkertijd het Zuid-Amerikaanse land te consolideren als de belangrijkste havenhub voor de Aziatische markt in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan, aldus El País. ‘Ons doel is om het Singapore van Latijns-Amerika te worden’, zei de Peruaanse minister van Transport en Communicatie, Raúl Pérez Reyes.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De openingsceremonie vond echter niet ter plekke plaats, maar in het regeringspaleis, waar zowel de Chinese president Xi Jinping als de Peruaanse presidant Dina Boluarte de megahaven van Chancay op een reusachtig scherm voor geopend verklaarden. Reden voor deze ‘opening op afstand’ is een nieuwe reeks van protesten in het Zuid-Amerikaanse land, dat zich al sinds de afzetting van de vorige president Pedro Castillo in december 2022 in onrustig vaarwater begeeft. Sindsdien hebben er nog geen nieuwe verkiezingen plaatsgevonden in Peru. Momenteel vinden er bij de haven protesten plaats van de transport- en handelsvakbonden tegen de huidige regering.

Daarnaast is de opening van de haven omgeven door controverses, schrijft de Spaanse krant. Zo eist het Chinese Cosco Shipping het alleenrecht op van het gebruik van de haven, terwijl die volgens de wet beschikbaar zou moeten zijn voor elk bedrijf dat tegen betaling vracht wil vervoeren, net als geldt voor andere Peruaanse havens. Een ander heikel punt rond de megahaven is de strategische positie voor mogelijk militair gebruik. Een paar maanden geleden gaf Laura Richardson, hoofd van het Southern Command van de Amerikaanse marine, aan dat ‘hij gebruikt zou kunnen worden als een faciliteit voor tweeërlei gebruik omdat het een diepwaterhaven is’. Son Yang, de Chinese ambassadeur in Peru, heeft deze beweringen verworpen en benadrukt dat zijn land geen geopolitieke bedoelingen heeft.

Recent verschenen