Onlangs werd de bevrijding van Auschwitz herdacht, anno 2025 tachtig jaar geleden. Twee van de twaalf nog in leven zijnde Franse holocaustoverlevenden doen hun verhaal. De weekendtips van 360.
Drie verdiepende leestips
» In het geïmproviseerde kamp La Soledad [De Eenzaamheid], midden in de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad, leven honderden migranten in precaire omstandigheden. Ze zitten vast sinds Donald Trump de grens tussen de VS en Mexico heeft gesloten. Ze twijfelen tussen wachten, terugkeren naar huis of toch maar de oversteek naar de Verenigde Staten wagen. Los Angeles Times ging naar hen toe. Lees hier zijn reportage.
» Twee weken geleden werd de bevrijding van Auschwitz herdacht, anno 2025 tachtig jaar geleden. Er zijn nog maar twaalf Franse overlevenden van de vernietigingskampen van het Derde Rijk in leven. Onder hen zijn Esther Dzik-Senot (97 jaar) en Ginette Kolinka, die op 4 februari 100 jaar is geworden. Zij blijven de herinnering aan de holocaust doorgeven. Het Franse weekblad Le Nouvel Observateur ging bij hen op bezoek. Hun bijzondere levensverhaal lees je hier.
» In 1901 begon het Amsterdamse stadsbestuur krottenwijken in particulier bezit te vervangen door coöperatief beheerde woningen. Het project trok veel innovatieve ontwerpers aan, maar de esthetische functie paste niet altijd bij de behoeften van de bewoners van de nieuwe woningen. Deze analyse van het maandblad Jacobin laat zien hoe de sociale woningbouw in Amsterdam aan het begin van de twintigste eeuw de arbeiders in de steek liet.