The New York Times
| New York | Jelmer Mommers | 28 mei 2019‘Paniek’ was lange tijd een verboden woord in het klimaatdebat. Niet zo verrassend misschien, want de gevolgen van de klimaatverandering zijn te groot en te traumatisch om ten volle te kunnen bevatten. Maar wegkijken is geen optie meer, betoogt David Wallace-Wells.
Keuze uit het archief
Afgelopen week werd Spanje getroffen door zeer zware overstromingen. Volgens recente schattingen zijn daarbij 158 doden gevallen en het dodental zal nog oplopen.
Het lijdt geen twijfel dat de klimaatverandering ten grondslag ligt aan deze natuurramp. Door de opwarming van de aarde zijn de zomers in Spanje heter en blijft het water van de Middellandse Zee langer warm. Daardoor ontstaan er lagedrukgebieden die verwoestende wolkbreuken kunnen veroorzaken.
Deze ramp lijkt te bevestigen wat klimaatcolumnist David Wallace-Wells ruim vijf jaar geleden al schreef in zijn boek The Uninhabitable Earth: Life After Warming: het tijdperk van klimaatpaniek is aangebroken en het tijdperk van wegkijken is voorgoed voorbij. Dit archiefstuk bevat een aangepast gedeelte uit dit boek.