Wikipaella

| Silvia Blanco | 05 oktober 2018

Het Spaanse rijstgerecht paella is wereldwijd enorm populair geworden. In 2017 werd er online acht miljoen keer naar het recept gezocht, bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Om de kwaliteit enigszins te waarborgen, is Wikipaella opgericht.

Yang slaakt een kreet wanneer ze een schaal met een geslacht konijn ziet. Haar vriendin Amy, met strohoed, komt aanlopen om een foto te maken van het vlees. De vrouwen komen uit China en zijn 26 jaar. Samen met hun vriendin Chunli struinen ze 
op deze zomerochtend door de helder verlichte Mercado Central van Valencia. Ze luisteren naar de gids, die in het Engels uitlegt wat saffraan is, de geur van gerooktepaprikapoeder laat ruiken en drie verschillende regionale bonen toont. De gids pakt een boon tussen duim en wijsvinger en zegt: ‘Dit is de garrofó, wereldwijd bekend als de lima bean [limaboon of boterboon].’ De groep bestaat verder uit een man uit Seattle en zijn kleindochter, een gezin uit Charleston (South Carolina), een studente antropo-logie uit Chicago en een gepensioneerd stel uit Gibraltar. Allemaal zijn ze naar Valencia gekomen met hetzelfde idee: leren hoe je paella bereidt op de plek 
waar dit gerecht is uitgevonden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid