360 Magazine
| Amsterdam | 27 december 2020In I Am Greta volg je Greta Thunberg op haar odyssee – per boot – om het klimaat te redden. Verder: Prince-vertrouweling Neal Karlon ligt een tipje van de sluier op over het eenzame leven van de popidool & meer aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, documentaires en podcasts die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
De vertrouweling van Prince
Neal Karlon was een van de weinige journalisten die Prince in vertrouwen nam. Een goede reden om een biografie over de artiest te maken, met als doel ‘de waarheid te vertellen’. Dat was namelijk iets wat Prince zelf niet graag deed: hij wilde dat journalisten bezig waren met zijn muziek, niet met het disfunctionele gezin waar hij uit kwam. Hij plaagde ze door zijn verhalen te verhaspelen.
Waarom hij Karlon wel in vertrouwen nam, weet de journalist niet zeker. Ze kwamen allebei uit Minneapolis en hadden een aantal passies gemeen. In het boek gaat de journalist uitgebreid in op Princes haat-liefdeverhouding met zijn vader, zijn grote liefde voor de kleur paars en zijn genialiteit, die hem volgens Karlon tot last was. ‘Er gebeuren zestien dingen tegelijk in mijn hoofd,’ had Prince eens geklaagd. Het boek begint met een epigraaf van Einstein, met daarbij de tekst: ‘Het is vreemd om zo wereldberoemd te zijn en toch zo eenzaam.’
In Newsweek verscheen een interview met de auteur, inclusief een lijst ‘meest onderbelichte platen van Prince’, tipt hoofdredacteur Laura Weeda. This Thing Called Life: Prince’s Odyssey On + Off the Record verschijnt begin januari.
Fernweh
Nu reizen met de kerstvakantie even geen optie is heeft redacteur IJsbrand van Veelen last van fernweh, het weemoedige verlangen naar verre landen: ‘Ik hou van New York en probeer er minimaal een keer per jaar naar toe te gaan om vrienden te bezoeken en de stad te ondergaan, bij voorkeur in het late najaar. Mijn ticket bleef dit jaar ongebruikt in de kast liggen. De site Untapped New York biedt vaak verrassende locaties die ik nog niet kende en slaagde er dit jaar bij vlagen in een glimp te bieden van wat ik mis aan The City that Never Sleeps.’
Over fernweh publiceerde 360 in Het grote zomernummer van dit jaar een artikel uit de Süddeutsche Zeitung. Max Scharnigg analyseert hierin stuk op humoristische wijze de reislustige globetrotter die gedwongen thuis moet zitten. ‘Aerosol mag dan klinken als een vliegtuigmaatschappij voor zonvakanties, het is nu wel een spelbreker’, schrijft hij spottend.
Huisarrest
Louis Theroux heeft huisarrest, net als wij allemaal. Alleen besloot Louis deze tijd waarin veel drukbezette mensen ook eindelijk eens thuis zijn, te benutten door ze te interviewen voor zijn BBC-podcast Grounded. Hij voerde, onder andere, een openhartig gesprek met Michaela Coel, de maker van de hitserie I May Destroy You (ook een aanrader).
Een tip van editor at large Katrien Gottlieb. ‘Niks nieuws dat de programma’s van Louis Theroux brilliant zijn, zelfs zijn in pandemische gevangenschap gemaakte serie Grounded biedt een welkome afwisseling van het onophoudelijke covid-19-gerelateerde nieuwsstroom. Op zoek naar humor kon een interview van deze ongekroonde nummer 1 met Ruby Wax niet teleurstellen. Deed het ook niet, en wel. Want zoveel viel er niet te lachen tussen die twee. Ze hadden nog een oude fitti uit te vechten. Meer verklap ik niet.’
Greta
In de documentaire I Am Greta volgt filmmaker Nathan Grossman de zeventienjarige Zweedse activiste Greta Thunberg gedurende twee jaar. Als gezicht van de door jongeren geleide klimaatbeweging reist ze de hele wereld over – per boot, uiteraard – om machthebbers het aan het verstand te brengen om eindelijk actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde.
Redacteur Joep Harmsen: ‘2020 stond natuurlijk in het teken van de coronacrisis en hetzelfde lijkt voor 2021 te gelden, maar laten we met een vaccin op komst ons ook richten op die andere, uiteindelijk veel verwoestendere crisis: de klimaatcrisis. Daar heeft Greta Thunberg zich de afgelopen jaren onvermoeibaar voor ingezet, al 122 weken (zoals ze op 18 december post op Twitter) is ze bezig om met haar schoolstaking voor het klimaat. Als zeventienjarig meisjes met Asperger is ze de favoriete boksbal van rechts en olieverslaafde boomers, maar ze laat zich niet uit het veld slaan.’
I Am Greta is nu te zien via verschillende streamingkanalen. Cineville-pashouders kunnen de documentaire ook zien op Vitamine Cineville.