Over de legendarische schrijver Ernest Hemingway ging deze week een driedelige documentaire in première. Van Philip Roth verschijnt bijna de biografie – en veel ander moois. Verder: een Chinese gepensioneerde ‘tante’ liet alles achter om op roadtrip te gaan en werd zo een voorbeeld voor vrouwen. Aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Hemingway
Begin deze maand ging bij het Amerikaanse PBS de driedelige documentaire Hemingway in première, geproduceerd door de veelgeprezen documentairemakers Ken Burns en Lynn Novick. Burns en Novick belichten het publieke en private leven van de Amerikaanse schrijver van zijn geboorte in 1899 tot aan zijn zelfgekozen dood in 1961. Er is uiteraard veel aandacht voor Hemingways geschriften, maar ook voor zijn vier huwelijken, zijn drie zoons en zijn manier van leven in zowel vredes- als oorlogstijd.
De verteller van de film is acteur Peter Coyote, de stem van Ernest Hemingway wordt vertolkt door acteur Jeff Daniels en Meryl Streep neemt de stem van de legendarische oorlogsjournalist Martha Gellhorn, de derde vrouw van Hemingway, voor haar rekening.
De drie delen zijn hier te zien, op voorwaarde dat je met een VPN kan inloggen via een Amerikaans IP-adres. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog hier en hier kijken naar interviews met Ken Burns over zijn project en ook Stephen Colbert voerde een kort gesprek met Burns over de documentaire. In The New Yorker schreef Hilton Als het uitgebreide artikel ‘A New Hemingway Documentary Peeks Behind the Myth’. Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.
Roth
Voor wie nog niet genoeg Philip Roth heeft na onze veelbelovende voorpublicatie (en wie heeft er ooit genoeg Roth?) kan ik ten zeerste het artikel in Forward aanraden waarin auteur Talya Zax een bezoek brengt aan Russ Murdock; de trouwe huisvriend van Roth die als laatste opdracht van hem de eervolle taak kreeg zijn grafsteen vorm te geven, aldus hoofdredacteur Laura Weeda. En die, saillant detail, fervent Trump-fan was.
Wie dan nog niet genoeg heeft van Roth, kan luisteren naar dit interview van The New York Times met biograaf Blake Bailey. Het plezier dat hij duidelijk aan het afgeronde project beleefde, werkt aanstekelijk.
In ons meinummer, dat eind volgende week verschijnt, publiceren we bovendien een interview met Bailey op papier, waarin hij onder meer uitgebreid ingaat op de vraag hoe autobiografisch Roths werk eigenlijk was.
Van Chinese tante tot feministisch icoon
Het onwaarschijnlijke verhaal van de 56-jarige Chinese Su Min: ze ging op een zes maanden durende roadtrip door China, legde haar reis vast op sociale media en veranderde plotsklaps in een feministisch icoon. Oudere vrouwen herkennen zich in haar verhalen over haar gewelddadige echtgenoot en de ongenoegens van het huiselijk leven van een Chinese vrouw; jonge vrouwen bewonderen haar vrijheidsdrang en luisteren gretig naar haar advies over het huwelijksleven en het krijgen van kinderen, schrijft The New York Times in een vrolijk stemmend portret van de gepensioneerde fabrieksmedewerker. Een tip van redacteur Joep Harmsen.
Haar onverwachte populariteit is een teken van de botsing van twee belangrijke ontwikkelingen in de Chinese samenleving: de snelle opkomst van het internet en een groeiende aandacht voor gendergelijkheid in een land waar traditionele genderrollen nog diep geworteld zijn, vooral onder oudere generaties.
‘Waarom wil ik een roadtrip maken?’ verzucht ze in een van haar video’s. ‘Het leven thuis maakt me echt te veel van streek.’