Het oeuvre van de Roemeense kunstenaar Ana Lupas is momenteel te zien in de expositie On This Side of the River Elbe in het Stedelijk Museum. Tijdens de communistische dictatuur in Roemenië, diende haar kunst als een vorm van heimelijk verzet.
Het veelzijdige oeuvre van de Roemeense kunstenaar Ana Lupas (1940) is een fantastische verzameling textielwerken, sculpturen, installaties en acties waarin ze doelbewust – en uit noodzaak, omdat er niet veel anders voorhanden was – gebruikmaakte van materialen die destijds niet met kunst werden geassocieerd, zoals wol, katoen, hennep en vlas. Ondanks de barre politieke omstandigheden in Roemenië onder het wrede regime van Ceaușescu (1945-1989) lukte het Lupas om haar eigen pad te kiezen in plaats van mee te doen aan wat van haar verwacht werd.
Niet openlijk maar stil verzette ze zich tegen de ontmenselijking door de machthebbers
Niet openlijk maar stil verzette ze zich tegen de ontmenselijking door de machthebbers. Behalve het aangekochte werk Coats to Borrow (1989) is Humid Installation (1970) te zien, gemaakt in samenwerking met lokale gemeenschappen op het platteland van Transsylvanië. Een hoogtepunt in Lupas’ werk, waarin tradities, rituelen en volksverhalen levend gehouden worden.
On This Side of the River Elbe, Stedelijk Museum Amsterdam, 9/5 tot 19/2/25