Beltrán legt vervreemding migranten vast

360 Magazine | Amsterdam | 19 februari 2024

Fotograaf Felipe Romero Beltrán volgde drie jaar lang negen minderjarige Marokkaanse immigranten die in Spanje wachten op een verblijfsvergunning. Zijn foto’s zijn nu te zien in Foam.

De Colombiaanse fotograaf Felipe Romero Beltrán (1992) volgde jarenlang een groep van negen minderjarige immigranten uit Marokko die de Straat van Gibraltar, de zee-engte tussen Marokko en Spanje, overstaken om grenscontroles te vermijden. In het Spaanse Sevilla, waar de jongens zich vestigden in afwachting van een verblijfsvergunning, fotografeerde Romero Beltrán drie jaar lang hun alledaagse bestaan. Dat is precies de tijd die staat voor de ‘voogdij’ over migranten die illegaal een land binnenkomen. De voogdij en controle blijven in handen van de staat, uitgevoerd door een speciaal interneringscentrum dat hen huisvest en monitort. Eenmaal meerderjarig moet een migrant nog een tot drie jaar wachten om zijn of haar legale status in het land te verkrijgen.

Het isolement in een nieuwe samenleving waaraan ze niet mogen deelnemen, is op elke foto te zien

Romero Beltrán laat de schrijnende vervreemding zien van de jongvolwassenen die hun verwachtingen continu moeten bijstellen. Het isolement in een nieuwe samenleving waaraan ze niet mogen deelnemen, weg van hun familie, is op elke foto te zien. Maar het wachten en de verveling domineren. Om daar uitdrukking aan te geven heeft de fotograaf voor Dialect samen met de jongens gestileerde beelden geënsceneerd. Beltrán won in 2022 de Aperture Portfolio Prize voor Dialect en in 2023 de Foam Paul Huf Award.

Felipe Romero Beltrán: Dialect, Foam, Amsterdam, 26 januari t/m 1 mei

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven