Catalonië legt watergebruik aan banden

© Vladan Raznatovic / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 16 februari 2024

Catalonië gaat al weken gebukt onder een aanhoudende droogte. Er zijn nu zelfs Catalaanse gemeenten die boetes willen invoeren voor mensen die meer water verbruiken dan is toegestaan. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Boetes voor overmatig watergebruik

De droogte in Catalonië is dermate ernstig dat in Catalonië de noodtoestand is uitgeroepen. Er zijn zelfs meerdere gemeenten bezig om de gemeentelijke verordeningen aan te passen om de inwoners van de gemeente die meer water verbruiken dan is toegestaan te kunnen beboeten, las redacteur Marc van Rijswijk deze week op de website van 3Cat. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek in de gemeente Sant Julià de Ramis dat 50 inwoners boven de 500 liter en 27 boven de 1000 liter verbruikten, terwijl de toegestane hoeveelheid water voor gebruik in huis 100 liter per persoon per dag is.

De boetes worden verdeeld over drie categorieën: lichte, zware en zeer zware overtredingen, afhankelijk van de oppervlakte van de tuin en de grootte van het zwembad waarvoor het water gebruikt is. Wie bijvoorbeeld een zwembad van minder dan 36 m3 met water vult, kan een boete van 750 euro krijgen, terwijl iemand met een zwembad van meer dan 200 m3 tussen de 1501 en 3000 euro kan neertellen. Lees hier het hele artikel.


De ‘blank page’, ook grote schrijvers hebben er last van

Omdat iedereen bekend is met ‘de blanco pagina’ – ook mensen die niet schrijven hebben daar wel eens last van, dat je gewoon niks te binnen schiet, niet eens één gedachte die het fysieke dan wel imaginaire papier, doek of scherm vult – is het geruststellend om te weten dat schrijvers van grootformaat daar ook heus wel eens aan lijden. Jonathan Franzen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de eerste vierhonderd woorden al in zijn hoofd geschreven zijn. Hij heeft het begin en de zinnen die erna komen al klaar liggen. ‘Ga de blokkade uit de weg door nooit op een ingeving te wachten met een pen of muis in de hand,’ zegt hij een een videoserie van Louisiana Channel, de website van het Louisianamuseum in het Deense Humlebæk.

Curieus genoeg wilde de schrijver Lydia Davis de pagina niet weggeven aan een van haar collega’s die een verzameling blanco pagina’s van beroemde schrijvers wilde maken. Daar vond ze het vel nou net te persoonlijk voor en erg privé, ook al stond er niets op geschreven. Alaa al-Aswany vindt de blanco pagina juist interessant omdat er staat wat er niet wordt opgeschreven. In zijn thuisland Egypte is het achterlaten van een lege pagina, of lege ruimte, een symbool van bezwaar – een stille uiting van verzet om de censuur mee te confronteren. In de videoserie, aanbevolen door editor at large Katrien Gottlieb, vertellen beroemde auteurs over hun ‘blank page’. Je kunt de serie hier bekijken en beluisteren.


Drie verdiepende leestips

» De stad Sheffield beweert dat ze de thuisbasis is van de eerste echte voetbalcultuur ter wereld en dat ze de sport aan de wereld gegeven heeft. Om die reden eist ze erkenning op. Dit boeiende artikel van The New York Times geeft je een impressie van de stad en legt uit op grond waarvan Sheffield de titel als de onbetwiste geboorteplaats van voetbal claimt. Je leest het artikel hier.

» De Israëlische bommen maken in de Gazastrook niet alleen burgerslachtoffers, maar vernietigen ook cultureel erfgoed en wissen herinneringen uit. Sinds de aanvallen van 7 oktober door Hamas zijn volgens een rapport van een ngo meer dan tweehonderd culturele en historische locaties – moskeeën, Griekse begraafplaatsen, Egyptische overblijfselen, Ottomaanse markten, Bauhaus-gebouwen – geheel of gedeeltelijk verwoest. Lees de aangrijpende reportage van Le Monde hier.

» Er bestaat een kans dat Donald Trump binnenkort weer het Witte Huis mag betrekken en aan zijn tweede ambtstermijn als president begint. Hoe meer hij de regels aan zijn laars lapt en de feiten negeert, hoe meer zijn aanhangers hem bewonderen. Dat roept de vraag op: Hoe dom is de mensheid eigenlijk? En hoe kunnen we ons verdedigen tegen domheid? Süddeutsche Zeitung legt het je uit in dit interessante essay.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven