De zogeheten ‘digitaal-leven-na-de-doodbedrijfjes’ zijn in opkomst. Ze ontwikkelen toepassingen om reconstructies van overleden mensen te maken op basis van de data die ze hebben achtergelaten. Chatbots worden getraind met die data en kunnen zo de overledene imiteren. De weekendtips van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Digitaal leven na de dood
Het zijn er inmiddels al behoorlijk wat, las redacteur IJsbrand van Veelen: ‘digitaal-leven-na-de-dood-bedrijfjes’. Ze ontwikkelen toepassingen om reconstructies van overleden mensen te maken op basis van de data die ze hebben achtergelaten. Zo heeft Microsoft een patent op een chatbot die conversaties met een bepaalde persoon kan maken met behulp van hun ‘social data’.
Microsoft zegt dit plan (nog) niet om te zetten in een daadwerkelijk product, maar het idee is om een chatbot te trainen met behulp van sociale gegevens, die worden gedefinieerd als ‘afbeeldingen, spraakgegevens, berichten op sociale media, elektronische berichten’ en andere soorten informatie. De chatbot praat dan alsof het die persoon is, met een bijbehorende stem en eventueel 2D- of 3D-afbeeldingen. Maar het zijn vooral kleinere, onbekende bedrijfjes die zich bezighouden met het digitale leven na de dood: een jaar of vijf jaar geleden waren het er 57. Zo biedt ook HereAfter bijvoorbeeld interactieve herinneringen aan met de stem van een geliefde.
Alles over deze industrie – en meer – lees je in deze voorpublicatie van het boek We, the data – human rights in the digital age, waarin Wendy H. Wong schrijft: ’Bijna iedereen die tegenwoordig technologie gebruikt is onderhevig aan ‘dataficatie’: het vastleggen, analyseren en archiveren van onze dagelijkse activiteiten als digitale gegevens. En de bedoelde of onbedoelde gevolgen van hoe we gegevens gebruiken terwijl we leven, hebben gevolgen voor ieder van ons na onze dood.’
Drie verdiepende leestips
» Op 14 oktober stemden 17 miljoen Australiërs tegen het wijzigen van de grondwet van het land om de inheemse Australiërs, zoals de Aboriginals, als de eerste bewoners van het continent te erkennen. De Neue Zürcher Zeitung bezocht de gevaarlijkste buitenwijk van Sydney waar criminaliteit, drugsverslaving en werkloosheid laten zien dat het dagelijks leven van veel inheemse Australiërs wordt gekenmerkt door intergenerationele trauma’s. Lees hier deze aangrijpende reportage.
» Ze plakken speciale folie op hun ramen, houden de gordijnen of luxaflex dicht en zijn er niet zeker van of ze veilig zijn voor spionnen. Veel leden van de Duitse Bondsdag denken dat de muren oren hebben. Hun kantoor bevindt zich namelijk recht tegenover de Russische ambassade. En ze gaan er vanuit dat de Russen tot alles in staat zijn. Süddeutsche Zeitung ging bij ze langs om hun verhaal vast te leggen in een meeslepende reportage.
» Afgelopen week ging Vladimir Poetin op bezoek bij zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. De Volksrepubliek China heeft beloofd een neutrale positie in te nemen in de oorlog tegen Oekraïne. Maar in werkelijkheid werken Moskou en Peking sinds de invasie zeer nauw samen, zowel op militair als op economisch gebied. En China vult – ondanks alle sancties – de oorlogskas van Rusland. Der Spiegel zocht uit wat de achtergrond was van Poetins bezoek van deze week en wat de relatie tussen China en Rusland inhoudt in deze scherpe analyse.