De Amerikaanse glossy GQ publiceerde net voor kerst een lijst met de vijftig beste literaire non-fictieboeken van de eenentwintigste eeuw. Revista 5W is een Spaans tijdschrift met ijzersterke fotoreportages en podcasts, dat zich net als 360 uitsluitend richt op het buitenland & Meer aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
De lijst der lijsten
It’s that time of the year again: lijstjes, lijstjes en lijstjes. Elk zichzelf respecterend medium trommelt voor de kerst een team van redacteuren op, dat zich vervolgens te buiten mag gaan aan de beste dit, de meeste dat, de opmerkelijkste zus en de meest onverwachte zo. Redacteur IJsbrand van Veelen heeft er een haat-liefdeverhouding mee; de opsommingen fungeren soms als een handige herinnering – o ja, dat moest ik nog lezen, die wilde ik nog zien – maar ze zijn ook behoorlijk arbitrair en stemmen tot moedeloosheid: zo’n enorm aanbod, zo weinig tijd.
‘Boeken met ingrijpende plots en filmische scènes (maar waar); boeken geschreven met een schrijversoog voor detail en gebeurtenissen (maar echt)’
Maar goed, voor 360-lezers, die houden van goed geschreven, doorwrochte non-fictie, is er één lijst die straffeloos onder de aandacht gebracht mag worden: ‘The 50 Best Books of Literary Journalism of the 21st Century’ van GQ. Daniel Riley schrijft over deze lijst: ‘U kent de boeken die we bedoelen: boeken die steunen op robuuste rapportage en onmogelijk te bedenken personages; boeken met ingrijpende plots en filmische scènes (maar waargebeurd); boeken getekend met een schrijversoog voor detail en gebeurtenissen (maar echt); boeken die verhalen vertellen die, ondanks het versnellende tempo van bijna alles in ons leven, erin slagen ons op onze plaats te houden en onze hersenen in vuur en vlam zetten.’ In de vorige eeuw ging het dan om boeken als The Right Stuff van Tom Wolfe, of In Cold blood van Truman Capote, maar wat verscheen er sinds 2000? ‘We vroegen onze redacteuren om weg te blijven van een biografie, memoires, geschiedenis en kritiek’, schrijft Riley, ‘maar soms braken we met onze eigen regels.’
Toegegeven, de GQ-lijst van vijftig, die bekende boeken als Dark Money van Jane Mayer en The Omnivore’s Dilemma van Michael Pollan bevat, is sterk Amerikaans van toon, maar het zijn dan ook Amerikanen die het genre naar grote hoogten hebben gebracht.
De wereld rond in vijf podcasts
Het is altijd een feest om als 360-redacteur een nieuw, interessant en journalistiek integer medium te ontdekken dat net als 360 de missie heeft om de wijde wereld te ontsluiten voor zijn lezers, schrijft redacteur Joep Harmsen. ‘Al eerder tipte ik een fotoreportage uit het Spaanse blad Revista 5W, maar nu heb ik eindelijk de tijd genomen om te grasduinen door het tijdschrift met de ondertitel “Langeafstandsverhalen”. En wat een rijkdom aan ijzersterke journalistieke producties.’
In het bijzonder zijn de podcasts van Revista 5W een aanrader. Zelf hebben ze al een best off-lijstje samengesteld van dit jaar. Daarin wordt je bijgepraat over één onderwerp uit het wereldnieuws met experts en correspondenten ter plaatse, van internationale vaccinpolitiek tot een grondige analyse van de Afghaanse samenleving onder de taliban.
Versta je geen Spaans? Geen probleem, in Revista 5W zijn gelukkig ook plaatjes te vinden, heel veel plaatjes. Zoals bij deze fotoreportage over vluchtelingen in de Balkan.
De beste Afrikaanse boeken van 2021
‘Afrikaanse schrijvers hebben zichzelf opnieuw overtroffen en brachten ons literaire juweeltjes in alle genres’, schrijft African Arguments, dat ieder jaar de beste boeken van Afrikaanse auteurs op een rijtje zet. Er volgen twintig titels in willekeurige volgorde, waaronder Chronicles From the Land of the Happiest People On Earth van ‘literaire reus’ Wole Soyinka, die dit jaar zijn eerste roman sinds 1973 schreef. Dit langverwachte boek, vertelt de site, is een mix van satire, tragedie, mysterie en komedie. Het speelt in een land dat doet denken aan Nigeria en wordt geteisterd door corruptie, misdaad, religieus extremisme, opportunisme en bovenal ontkenning. Het verhaal wordt verteld door een groep mensen die door troebel water waden na de ontdekking van een beweging die menselijke lichaamsdelen verkoopt.
Lees ook:
Een ander boek waar wij al eerder aandacht aan besteedden, is dat van Booker Prize-winnaar Damon Galgut: The Promise. ‘Galguts schrijven is moeiteloos en zijn personages zijn goed geconstrueerd. De scherpte van dit verhaal zet je nog lang nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen aan het denken’, aldus AA.
Lees ook:
Maar mooi aan zo’n lijst zijn natuurlijk ook de geheel nieuwe ontdekkingen, zoals Unbury Our Dead With Song van de Keniaanse Mũkoma wa Ngũgĩ, een boek dat muziekliefhebbers volgens het pan-Afrikaanse platform nooit zullen vergeten, of How Beautiful We Were van de Kameroens-Amerikaanse Imbolo Imbue, door Jonathan Franzen een ‘formidabel verteller’ genoemd, vermeldt de cover trots. Het gaat over wat de ontdekking van olie doet met een Afrikaans dorp; de omgeving verwoest, de manier van leven bedreigd. Er vallen zelfs doden. Protesten worden beantwoord met brute vergelding. Een van de inwoners, Thula, vertrekt om in de VS te studeren. ‘Bij haar terugkeer wordt ze geconfronteerd met keuzes die het lot van het dorp kunnen bepalen.’
Lezen dus! aldus hoofdredacteur Laura Weeda.