De Chinese app Temu is wereldwijd in opkomst. Je kunt er allerhande spullen van discutabele kwaliteit vinden voor een verbijsterend lage prijs, maar hoe houdbaar is dit bedrijfsmodel nog? De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Chinese wegwerptroep
Dit valt in de categorie ‘plastic zooi waar we heel goed zonder kunnen’, dacht redacteur IJsbrand van Veelen na lezing van het artikel ‘Addictive, absurdly cheap and controversial: the rise of China’s Temu app’ van Helen Davidson voor The Guardian. Haar artikel begint zo: ‘Een lamp in de vorm van een kip. Een toiletrolhouder in de vorm van een lachende velociraptor. Een schort dat baardharen opvangt tijdens het scheren.’ Ofwel: welkom in de wereld van Temu, de nieuwste Chinese shoppingapp die als een wervelwind het internet verovert. De app levert ook meer alledaagse artikelen als schoonmaakproducten, T-shirts en benodigdheden voor de barbecue, maar volgens Davidson is de rode draad in het aanbod ‘dat alles ongelooflijk, verbijsterend goedkoop is’.
Temu begon vorig jaar in de VS en breidde dit jaar uit naar Canada en vervolgens naar verschillende Europese landen, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf is in de VS inmiddels in juridische gevechten gewikkeld met de Chinese concurrent Shein en daarnaast bestaat er wijdverbreide scepsis over hoe lang het zijn bedrijfsmodel kan volhouden. Niet zo gek, want het bedrijf geeft jaarlijks alleen al 2 miljard dollar (!) uit aan marketing. Meer over deze bedenkelijke nieuwe loot aan de shoppingstam lees je hier.
Drie verdiepende leestips
» ‘Alleen in Servië schieten smokkelaars met kalasjnikov,’ vertelde een Syrische mensensmokkelaar aan de Servische nieuwswebsite Birn. Al meer dan een jaar vechten smokkelbendes, voornamelijk uit Afghanistan en Marokko, met elkaar in het grensgebied tussen Servië en Hongarije, waar 2500 migranten en vluchtelingen wachten om illegaal de Europese Unie binnen te komen. Uit onderzoek van Birn blijkt dat hun belangrijkste wapenleveranciers Albanese criminelen uit Kosovo, Zuid-Servië en Albanië zijn. Dit artikel is het zoveelste voorbeeld van hoe het strenge Europese grensbeleid ervoor zorgt dat mensensmokkelaars bakken met geld kunnen verdienen en het daardoor niet schuwen om geweld in te zetten om hun lucratieve handel te verdedigen.
» De Nobelprijzen zijn weer uitgereikt, maar aan wie en waarom? Dat lees je in deze uitstekende beschouwing van The Economist. Bekroond zijn dit jaar de ontdekkers van de mRNA-vaccins, ultrasnelle lasers en piepkleine gevangenissen voor licht. Stuk voor stuk wetenschappers die met hun onderzoek een grote impact hebben gehad op de maatschappij.
» Veel net aangekomen migranten uit Latijns-Amerika in New York beginnen hun Amerikaanse droom als straatverkoper: de drempel is laag, voor een paar dollar heb je je verkoopwaar ingekocht, je kunt je eigen uren indelen en je kunt je kinderen meenemen naar werk (een van de redenen waarom straatverkoop populair is onder vrouwen). Ondertussen zoeken ze vaak naar minder risicovol werk voor een baas. Dat er zeker risico’s aan straatverkoop zitten laat een pas verschenen artikel in The New York Times goed zien. Ze moeten op hun hoede zijn voor de politie (vooral omdat ze het risico lopen te worden uitgezet), maar ook voor andere straatverkopers, die hun straathoek met hand en tand verdedigen.