De kunstevolutie van Kandinsky

360 Magazine | Amsterdam | 19 juli 2024

Het H’art Museum in Amsterdam presenteert een uitgebreide tentoonstelling van Wassily Kandinsky. De expositie volgt de ontwikkeling van zijn kunst, van vroege figuratieve schilderijen tot baanbrekende abstracte kunstwerken.

Een schitterend weerzien lonkt aan de Amstel, waar het H’art Museum – voor het eerst sinds de ontkoppeling van zijn Russische matroesjka in Sint-Petersburg – opent met de pionier van de abstracte kunst, Wassily Kandinsky (1866-1944). De tentoonstelling, in samenwerking met het Parijse Centre Pompidou, laat een intrigerende evolutie van zijn schilderijen zien, die net als muziek ‘de ziel moesten laten ­trillen’.

Hij bleef zoeken en zich liet inspireren door degenen met wie hij in ­aanraking kwam

Vanaf Kandinsky’s vroege, kleurrijke, figuratieve experimenten met verf volgen de zalen vol abstracte composities en indrukwekkende vormen elkaar op. Ondertussen vertelt kunstenaar Bink van Vollenhoven op videoschermen her en der (iets te hard) wat Kandinsky in zijn leven heeft bewogen en door wie hij is beïnvloed. Zijn vormende periode in Weimar en Berlijn is te zien in de Bauhaus Salon, met metershoge wandschilderingen uit 1922, die in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen maar in 1977 werden gereconstrueerd dankzij de originele ontwerpen die in het bezit waren van Kandinsky’s weduwe Nina. 

Nadat architect Ludwig Mies van der Rohe niet langer wilde toegeven aan de eisen van de nazi’s, sloot de historische academie voor kunst en cultuur waar Kandinsky lesgaf. In Parijs begon hij een nieuw leven. De geometrische vormen in zijn werk maakten plaats voor andere, organischere lijnen, onder meer omdat hij bleef zoeken en zich liet inspireren door degenen met wie hij in ­aanraking kwam.  

H’art Museum, Amsterdam, t/m 10/11

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven