De oorlog in Oekraïne door de ogen van het eliteleger

Marek Studzinski / Unsplash ©
360 Magazine | Amsterdam | 21 juni 2024

Er staat maar liefst 66 minuten leestijd boven, maar het leest als een trein: de reportage die Mark MacKinnon maakte over een Oekraïens eliteleger dat vanaf het allereerste begin van de staat Oekraïne aan de frontlinie van ieder conflict gestaan heeft. De weekendtips van 360.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Het fascinerende verhaal van het eliteleger van de HUR

Het leest als een bloedstollend verhaal: de reportage die Mark MacKinnon maakte voor The Globe and Mail over het Oekraïense eliteleger van de HUR, de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, dat vanaf het prilste begin van de staat Oekraïne bij ieder conflict betrokken is geweest. Je moet er even voor gaan zitten: boven het artikel staat een leestijd van 66 minuten! De reportage vormt de neerslag van de vele jaren die MacKinnon doorbracht in Oekraïne, waar hij de annexatie van de Krim en de uitbraak van de oorlog in 2022 van dichtbij meemaakte. Een tip van redacteur Marc van Rijswijk.

Het verhaal leest weg als een thriller: het vertelt de ontstaansgeschiedenis van de HUR, de belangrijkste militaire inlichtingendienst van Oekraïne en een agentschap van het Ministerie van Defensie, die kort na de ontbinding van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van Oekraïne in het leven werd geroepen. Je volgt de wapenfeiten van het eliteleger op de voet: zo lees je over hun verzet bij de invasie van de Donbas in 2014, hun operatie waarbij ze in 2021 Oekraïense burgers uit Kaboel moesten evacueren na de machtsovername door de taliban en hun optreden vanaf het begin en tijdens het verdere verloop van de grootschalige invasie in 2022. De reportage is opgedeeld in een introductie en vijf hoofdstukken, wat de leeservaring veraangenaamt. Je kunt hem hier in zijn geheel lezen.


Drie verdiepende leestips

» ‘Ik was de eerste moslimleider van een westerse democratie. En ik zeg dat islamofobie onze politiek heeft vergiftigd.’ Zo luidt de onheilspellende kop van het opiniestuk van Humza Yousaf, voormalig eerste minister van Schotland en leider van de Scottish National Party, in The Guardian afgelopen week. Antimoslimsentiment is nu zo ingeburgerd dat politici als Suella Braverman nauwelijks de moeite nemen om het te verbergen, stelt hij. Een boodschap die ook ons Nederlanders in deze tijd heel wat te zeggen heeft. Lees zijn opiniestuk hier.

» De detente die meer dan een jaar geleden begon tussen Saoedi-Arabië en Iran en het verval van de politieke islam hebben de verdeeldheid tussen de twee belangrijkste takken van de islam, de soennieten en de sjiieten, in de regio teruggebracht tot het laagste niveau in vier decennia. Maar de verzoening tussen de twee regionale zwaargewichten blijft fragiel, legt het Libanese dagblad L’Orient-Le Jour uit. Lees hier zijn analyse.

» Sinds het begin van de Gaza-oorlog heeft Israël GPS-signalen in het noorden van Libanon verstoord om aanvallen van Hezbollah te verijdelen. Dit heeft de locatiefuncties van datingapps in de war gebracht, waardoor zeldzame grensoverschrijdende gesprekken mogelijk werden. Deze interessante reportage van Neue Zürcher Zeitung analyseert hoe oorlogsdreiging ervoor zorgt dat Libanezen en Israëli’s elkaar op datingapps weten te vinden.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven