Soul Music, een podcast van BBC4, legt niet alleen uit hoe mooi een bepaald nummer is, maar ook welke invloed muziek op ons dagelijks leven heeft.
Het probleem met een podcast over muziek is dat deze concurreert met muziek, schrijft Hua Hsu in The New Yorker. Waarom zou je luisteren naar mensen die praten over een fantastisch nummer terwijl je het binnen enkele kliks kunt luisteren? Maar de podcast Soul Music, waarvan half november weer nieuwe afleveringen zijn verschenen, is een uitzondering. Hierin wordt niet alleen belicht hoe geweldig bepaalde muziek is; de podcast laat zien welke invloed muziek heeft op ons dagelijks leven. Niet iedereen heeft smaak, maar iedereen heeft een verhaal, aldus Hsu.
‘We verdraaien liedjes zo dat ze passen bij onze omstandigheden en behoeften, ongeacht hun betekenis’
Volgens The New Statesman zit de kwaliteit van de afleveringen, die al sinds 2000 worden uitgezonden op BBC4, hem vooral in de liefde waarmee ze worden samengesteld. ‘Wist je dat elke aflevering (…) wordt gemaakt door slechts één persoon? En dat het tot vijf jaar kan duren om één editie samen te stellen?’ Dit laatste was het geval met de aflevering over Wagners Siegfried-Idyll.
Afzonderlijk kunnen de vertelde verhalen wel eens afgezaagd aanvoelen, of sentimenteel, aldus Hsu. Het sterke is dat mensen de stroom van herinneringen die een nummer oproept proberen te verklaren, plus het besef dat dit is wat altijd en overal gebeurt; ‘We verdraaien liedjes zo dat ze passen bij onze omstandigheden en behoeften, ongeacht hun betekenis. Een ballade over hartzeer kan je doen denken aan een lang verloren vriend, en een lied over god kan als brandstof dienen om een saaie dag door te komen.’
Door Laura Weeda