In de videogame Terra Nil heb je één taak: de natuur herstellen. Dat biedt een rustgevende en diepzinnige ervaring, aldus recensenten. En de hoop op een betere wereld.
De virtuele wereld biedt niet alleen afleiding en kansen een ander leven te leiden dan dat van jezelf, maar in sommige gevallen ook hoop – al dan geen valse. Zo stelt het spel Terra Nil, van de Zuid-Afrikaanse onafhankelijke studio Free Lives, spelers in staat om vervuilde omgevingen te zuiveren en vervolgens alle sporen van menselijk ingrijpen te wissen. Op die manier kun je de natuur eindelijk ‘haar rechten terug laten opeisen’, schrijft The Guardian enthousiast.
Een laboratorium voor koraalcultuur laat, eenmaal in zee geïnstalleerd, een mooi koraalrif groeien dat wemelt van schaaldieren, weekdieren en andere schelpdieren. Gemakkelijk recyclebare geothermische energiecentrales leveren warmte en elektriciteit aan gebieden waar een windturbine niet volstaat. En zodra je de natuur in een gebied hebt hersteld, is het tijd om te vertrekken, zonder iets achter te laten. ‘U loopt weg met de zekerheid dat de interacties tussen de lokale fauna en flora het voortbestaan van de regio garanderen, zonder dat er nog menselijke tussenkomst nodig is’, aldus de Britse krant. ‘Je taak is volbracht en je bent niet langer nodig; de game zal je het gevoel geven dat je een god bent.’
Ook gamesite Inverse is gecharmeerd. ‘Je kunt niet anders dan glimlachen wanneer, na zo veel tijd besteed te hebben aan het transformeren van een dorre woestenij in een bloeiend ecosysteem, schattig waggelende pinguïns tevoorschijn komen om het landschap op te fleuren.’ Verschillende reviews spreken bovendien van een ‘rustgevende en diepzinnige ervaring’, waar ook de muziek en geluidseffecten een grote rol in zou spelen. Maar vooral natuurlijk de ondubbelzinnige boodschap: als we het willen, kan het gemakkelijk zijn om de planeet te redden. Een beetje té makkelijk misschien wel, menen de recensenten.
Door Laura Weeda