Sinds deze week ligt het boek Patriot: mijn verhaal van Aleksej Navalny in de Nederlandse schappen. Naar aanleiding van de publicatie van het boek in Duitsland interviewde het Duitse dagblad Die Zeit Navalny‘s weduwe Joelia Navalnaja. De weekendtips van 360.
‘Mijn rouwperiode komt nog wel een keer’
Afgelopen week werd het boek Patriot van Aleksej Navalny in meerdere Europese landen uitgebracht, waaronder Nederland. Naar aanleiding van de publicatie van het boek in Duitsland interviewde het Duitse dagblad Die Zeit Navalny‘s weduwe Joelia Navalnaja, ruim acht maanden nadat haar man stierf in een gevangenkamp.
Ze vertelt over de strijd tegen Poetin, wapenleveranties aan Oekraïne en waarom het haar gelukkig maakt om aan haar man te denken. Ook vertelt ze dat ze probeert niet om haar man te rouwen, omdat ze bang is dat ze dan nooit meer uit de rouw komt. ‘Mijn rouwperiode komt nog wel een keer, als ik meer tijd heb.’ Het interview is een waardevolle toevoeging en toelichting voor iedereen die van plan is het boek aan te schaffen of er al in begonnen is, aldus redacteur Marc van Rijswijk. Lees het interview hier.
Drie verdiepende leestips
» De tijd dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was, was moeilijk voor Mexico. Als de kiezers Trump op 5 november terugzetten in het Witte Huis, zal hij nog veel moeilijker te managen zijn. Zijn opmerkingen over Mexico tijdens de campagne waren talrijk, vaag en veranderlijk, maar het is duidelijk dat hij en zijn politieke bondgenoten het land zien als een probleem in plaats van een oplossing. Lees hier de analyse van The Economist.
» Met de verkiezingen in Georgië van afgelopen week is er weer een nieuwe dominosteen in de handen van Vladimir Poetin gevallen. De overwinning van de pro-Russische partij Georgische Droom bij de parlementsverkiezingen op 26 oktober mag dan op straat worden betwist door de pro-Europese oppositie, die grootschalige fraude aan de kaak stelt, maar het land zou zich wel eens stilletjes van het Westen kunnen verwijderen en nog dichter bij Moskou kunnen komen, analyseert The Economist. Lees hun verhaal hier.
» Waarom lijken alle door AI gegenereerde afbeeldingen op elkaar? Heldere, verzadigde kleuren, theatrale verlichting, schoonheden met een gladde huid of verbluffende landschappen… Door AI gegenereerde beelden hebben allemaal een mix aan eigenschappen waardoor ze diep van binnen op elkaar lijken, ondanks dat ze met verschillende tools zijn geproduceerd. Na interviews met onafhankelijke deskundigen komt het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic met vier mogelijke verklaringen voor dit fenomeen. Hier vind je zijn bevindingen.