Een (kunst)geschiedenis van de zeevaart

© Erik van Straaten
360 Magazine | Amsterdam | 22 januari 2021

De tentoonstelling Maritieme Meesterwerken in het Maritiem Museum in Rotterdam belicht de verhalen achter de schilderijen niet alleen vanuit de kunst, maar ook vanuit de geschiedenis.

Alle walvisvaarders droegen een wollen muts en niet alleen tegen de barre kou; allemaal hadden ze een specifiek patroon, zodat de in dikke kleding verstopte mannen toch herkenbaar waren. Dat verklaart ook waarom alle tweehonderd skeletten die op Spitsbergen gevonden zijn een muts op hadden.

Een zo’n muts figureert nu in Maritieme Meesterwerken, een tentoonstelling die de collectie van Museum Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum voor het eerst samenbrengt. Het leuke is dat de verhalen achter de kunstwerken niet alleen vanuit de kunst, maar ook vanuit de geschiedenis van de zeevaart worden belicht.

Maritiem Museum Cornelis Claesz van Wieringen 1 1
Bewapend koopvaardijschip en andere vaartuigen voor Dordrecht, circa 1600-1625. Olieverfschilderij op paneel door Cornelis Claesz van Wieringen (1575/1577-1633).
© Eric van Straaten

Dan blijkt bijvoorbeeld dat het schilderij Terugkeer van de reddingsboot (1876) van Hendrik Mesdag verslag doet van een reddingsactie die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, in de nacht van 27 op 28 november 1873. Of dat de ark van Noach van Jheronimus Bosch meer lijkt op een roeiboot waar nog niet één olifant in zou passen, laat staan van elke diersoort twee exemplaren. 

12 februari 2021 t/m 4 september 2022, Maritiem Museum, Rotterdam, maritiemmuseum.nl

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven