De Great Pacific Garbage Patch is een symbool van de vervuiling van oceanen door mensen. Een eiland aan plastic drijft voor de kust van Californië. Maar na enkele jaren blijkt de natuur zich aan te passen aan het plastic en vormt zich er nieuw leven. De aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Nieuw leven rond de Great Pacific Garbage Patch
De Great Pacific Garbage Patch, honderden kilometers voor de kust van Californië, is door de jaren heen een symbool geworden van hoe mensen met oceanen omgaan. Enorme hoeveelheden plastic zijn er op drift. Door passaatwinden en oceaanstromen zijn ze op één plek samengeklonterd als een grote plastic soep. Maar zoals haast altijd past de natuur zich aan: wetenschappers hebben kustsoorten, die normaal gesproken nooit op open zee te vinden zijn, in deze soep ontdekt, schrijven ze in Nature.
Megaschip zorgt voor onrust in Italiaanse haven
Piombino is een klein, charmant badplaatsje in Toscane dat voornamelijk bekend staat om het pittoreske historische centrum met muren die werden ontworpen door Leonardo da Vinci, en als vertrekpunt voor afvaarten naar Elba en Sardinië, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. Maar Piombino trekt momenteel de aandacht vanwege iets heel anders, dat een verhit politiek debat op gang heeft gebracht in de anders behoorlijk slaperige gemeente: een schip.
In maart meerde de Golar Tundra aan in de haven. Het is een megaschip, of nog beter: een ‘floating storage and regasification unit’ (FSRU). Deze opslag- en hervergassingsinstallatie, heeft tot taak vloeibaar gas (LNG) dat met tankers wordt aangeleverd, terug te brengen in gasvormige toestand en dat vervolgens aan het gasnet te leveren. De FSRU zal in mei in bedrijf worden genomen en de Italiaanse regering wil het mega-vaartuig minstens drie jaar in de haven van Piombino afmeren. Maar de burgers en de burgemeester van de stad maken zich zorgen over de gevolgen voor het milieu en samen met milieuactivisten uit heel Italië zijn ze van plan het project tegen te houden. De sfeer in het dorp: ‘Natuurlijk zegt Snam [het bedrijf dat de gascentrale exploiteert en deels in handen is van de staat] dat alles in orde is. Dat is zoiets als de slager die je vertelt dat zijn rundvlees echt heel goed is,’ aldus een bewoner.
Meer over de milieuzorgen, de boze bevolking en de mogelijke gevolgen voor het kwetsbare mariene ecosysteem lees je hier.
Vijf verdiepende leestips
» Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor de kroning van Charles tot koning. Maar wie is Charles eigenlijk, buiten het koninklijk huis? Hij blijkt een huisjesmelker, die enorm dure huizen in het plaatsje Sandringham verhuurt. Een analyse van het vastgoed dat de aanstaande koning van het VK bezit toont aan hoe enorm de rijkdom van de Britse royals is. Hoeveel verdient Charles met zijn vastgoed en wie wonen er in zijn huizen? The Guardian schreef er een lezenswaardige analyse over.
» Rusland voert niet alleen oorlog in Oekraïne, ook in andere Europese landen is het land bezig aan een oorlog, zij het minder publiekelijk. Uit deze spannende reportage van de Deense omroep DR blijkt dat Rusland bezig is met grootscheepse spionage-activiteiten op en rond de Noordzee, ook in Nederland, en dat daarnaast grootschalige sabotage-activiteiten worden voorbereid.
» Deze week is het tachtig jaar geleden dat in het getto van Warschau Joden en verzetstrijders in opstand kwamen tegen de bezetter. Hoewel de strijders zich meer dan bewust waren van de uitzichtloosheid van hun situatie, namen ze alsnog de wapens op en gingen ze de strijd aan. Het ging hen om het behoud van hun waardigheid, zo staat in dit artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
» Zwitserland, dat was toch in alle opzichten het beste jongetje van de klas? Een schoon, goed werkend land met weinig criminaliteit en een goed werkend rechtssysteem? In het piekfijne imago van Zwitserland zijn barstjes gekomen na de val van bank Credit Suisse. Een steenrijke elite in het Alpenland lijkt de band met de samenleving te zijn vergeten en alleen te denken aan winst, zo staat in deze beschouwing over Zwitserland in The New Statesman.
» Met een bevolking van ruim 1,4 miljard mensen is India China deze week voorbijgestreefd als meest bevolkte natie ter wereld. Het land lijkt al jaren een opkomende speler op het wereldtoneel, maar kan het uitgroeien tot een absolute economische grootmacht? In hoeverre moeten we de komende decennia rekening houden met India. Lees in dit artikel van Der Spiegel alles over de economische kracht van India.