In The Return geeft de Italiaanse regisseur Uberto Pasolini een sobere en rauwe draai aan Homerus’ Odyssee. Frank Scheck schrijft in The Hollywood Reporter dat Pasolini het verhaal ‘terugbrengt tot de essentie. Dat resulteert in een grimmige, plechtstatige ervaring die de kijker opwindend of bloedeloos zal vinden’.
Wanneer Odysseus na de Trojaanse Oorlog eindelijk thuiskomt in Ithaka, raakt hij verwikkeld in een bloedige strijd om zijn troon en zijn vrouw Penelope. Bovendien staat het leven van zoon Telemachos op het spel. De Italiaanse regisseur Uberto Pasolini verfilmde Homerus’ heldendicht als The Return, met Ralph Fiennes en Julliette Binoche in de hoofdrollen.
Voor LA Times schrijft Katie Walsh dat de film ‘door de eenvoud en onopgesmukte schoonheid iets van toneel wegheeft’. Maar ‘terwijl de kijker het gevoel krijgt dat hij naar een explosie toewerkt’, slaagt de regisseur er volgens haar niet in om ‘uit dit beperkte dramatische register te breken en blijft het verwachte theatrale hoogtepunt uit’. Wel zit er veel diepgang in het spel van beide acteurs, die uiting geven aan het onuitsprekelijke verdriet dat je meeneemt van het slagveld en het jarenlange lijden van degenen die thuisblijven.’
‘Een uitgeklede, ruige kijk op het epische gedicht; een en al grotten, vuurlicht, juten zakken en modder’
Volgens Federico Pontiggia van Cinematografo gaat de film ten onder aan ambities: ‘Spaarzaam geacteerd, weinig pathos, poëtisch bleekjes en een ondermijning van de geest van Homerus.’ De criticus moet weinig hebben van de ‘uitgemergelde Fiennes’, herkent Binoche ‘alleen aan haar ogen’, maar is wel te spreken over de rol van Marwan Kenzari, ‘de opmerkelijkste figuur in deze slappe variant op de Homerische canon’.
Frank Scheck vindt in The Hollywood Reporter dat Pasolini het verhaal ‘terugbrengt tot de essentie. Dat resulteert in een grimmige, plechtstatige ervaring die de kijker opwindend of bloedeloos zal vinden’.
Voor La Scimmia Pensa benadrukt Lorenzo Pietroletti dat de regisseur zich niet zozeer richt op Odysseus ‘transformatie’ tot de man die aanspoelt op het strand, maar op ‘het uiteindelijke resultaat van zijn reis’. Zo belichaamt hij de ‘posttraumatische stress van een neerslachtig persoon die zijn heroïsche masker wil afzetten’.
In The Globe and Mail houdt Johanna Schneller het een op ‘een uitgeklede, ruige kijk op het epische gedicht; een en al grotten, vuurlicht, juten zakken en modder. Daarin verbeeldt Fiennes ‘een geestverschijning met spookachtige ogen, terwijl Binoche ‘stilte gebruikt om Penelopes ijzige woede over te brengen’.
The Return, regie Uberto Pasolini; vanaf 27 maart in de bioscoop.