Terug de tijd in met seksuele voorlichting vanuit het perspectief van communistisch Tsjechië, of een blik op de grootste stijlicoon van 2022? Dat & meer tips van de 360-redactie, lees je hier.
De aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Het is weer tijd voor lijstjes: wie is het grootste stijlicoon?
Het is eind december en dus tijd voor lijstjes, schrijft 360-redacteur IJsbrand van Veelen. Zo presenteert het katern Styles van The New York Times 93 keer the most stylish person van het afgelopen jaar. ‘De mensen op deze lijst – die in willekeurige volgorde worden gepresenteerd,’ aldus de krant, ‘omvatten politici en beroemdheden, atleten en influencers en personages uit de tv- en filmwereld. Sommigen van hen verschenen dit jaar in het katern Styles. Anderen trokken gewoon onze aandacht.’
Of je ze nu haat of van ze houdt, stelt de krant, ze hebben allemaal minstens één ding gemeen: ergens in de afgelopen 12 maanden maakten ze de tongen los over hoe zij en wij ons kleden, hoe we ons tonen aan anderen en wat we zoal kiezen om onszelf uit te drukken. Van Rihanna tot Ryan Gosling en van Kate Bush tot Joan Didion, je vindt ze allemaal hier.
Seksuele voorlichting in Koude Oorlog-stijl
Waarom hebben vrouwen orgasmes?’, ‘Hoe kinderen te baren en te blijven werken?’, ‘Hoe moederschap en onafhankelijkheid met elkaar te verzoenen?’, ‘Hoe vrij om te gaan met je seksualiteit?’ Een programma op de Tsjechische openbare televisie, getiteld Chronicle of Orgasm, biedt antwoorden op al deze vragen, en meer. Op de site staan nu acht afleveringen van ongeveer een kwartier, tipt schrijft 360-hoofdredacteur Laura Weeda.
De auteurs van de serie, regisseur Katerina Korinkova Sobotkova en haar co-scenarist Adéla Klingohrova, benaderen deze onderwerpen vanuit het historische perspectief van het socialistische Tsjechoslowakije, van 1945 tot 1989, vóór de val van het communistische regime en de opdeling van Tsjechië en Slowakije. Hoewel men geneigd zou zijn de samenleving van die tijd voor te stellen als een preutse samenleving waarin door ideologie, herhaalde vergaderingen en bijeenkomsten tijd noch plaats was voor seks, is het in feite blijkbaar precies andersom: communisten waren bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in het vrouwelijk orgasme, en socialistische onderzoekers waren vaak verrassend vooruitstrevend als het om seksualiteit ging.
Hoewel de serie zich vrijwel uitsluitend afspeelt in het verleden en de context van het staatssocialisme, is ze in veel opzichten niet minder actueel. Zo krijgt de aflevering ‘Kan homoseksualiteit genezen?’, met als ondertitel ‘De Tsjechoslowaakse Socialistische Republiek, een paradijs voor LHBT+’ers?’, een helaas actuele dimensie na de recente homofobe dubbele moord in Slowakije [op 12 oktober twee mannen werden doodgeschoten buiten een homobar in Bratislava, de hoofdstad].
Lees ook: