Er is iets raars met de alpensteenbok

© Michael Behrens / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 19 januari 2024

De alpensteenbok is het zoveelste slachtoffer van klimaatverandering. Door de hoge temperaturen is de berggeit nu vooral ’s nachts actief – maar dan loeren er andere gevaren. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Alpensteenbokken veranderen in nachtdieren

Een dag in het leven van een alpensteenbok (Capra ibex) lijkt misschien idyllisch: ontwaken bij zonsopgang, gras en wilde bloemen grazen, rusten en slapen bij zonsondergang op een berg tussen beschermende rotsen. Maar volgens dit artikel van Vox ondergaan deze geiten – en andere dieren – zorgwekkende veranderingen. Vanwege de opwarming van de aarde passen ze zich aan en worden ze nachtdieren. Zo kunnen ze de hitte overdag vermijden.

Dit brengt echter nieuwe gevaren met zich mee. Geiten lopen ’s nachts bijvoorbeeld meer risico om door wolven te worden aangevallen, en hun ogen zijn ook niet gemaakt om goed te kunnen zien in het donker. Er zijn ook gevallen bekend van beesten die nachtdieren zijn geworden om mensen te vermijden, bijvoorbeeld in toeristische gebieden. Het is een mooi streven om als mens en dier vredig naast elkaar te kunnen bestaan, maar ‘helaas is dat nu niet de realiteit’. Een leestip van redactiestagiair Sterre Kilsdonk.


Wendingen van het lot

‘De eenentwintigste eeuw wordt gekenmerkt door onverwachte schokken – grote omwentelingen die de wereld die velen van ons kenden overhoop hebben gegooid en ons leven het gevoel hebben gegeven dat het een speelbal van chaos is’, zo opent Brian Klaas zijn essay in The Atlantic over de rol van toeval in wereldveranderende gebeurtenissen. 11 september, de financiële crisis, de Arabische Lente, Brexit, de verkiezing van Donald Trump, de coronapandemie, oorlogen in Oekraïne en Gaza, zijn, volgens Klaas, veroorzaakt door flukes, oftewel toevalligheden, las redacteur Joep Harmsen.

‘De Arabische Lente begon nadat een groentenverkoper in het centrum van Tunesië zichzelf in brand stak en een vuurzee ontketende die tirannen ten val bracht en de regio in vuur en vlam zette. Trump heeft misschien besloten om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap nadat Barack Obama hem vernederde met een grap tijdens het White House Correspondents’ Dinner in 2011. En wat ook het oorsprongsverhaal van covid-19 is, één enkel virus dat één individu in het Chinese Wuhan infecteerde, gooide het leven van miljarden mensen overhoop – jarenlang. Eén toevalligheid kan alles veranderen, overal, in één keer.’

Klaas baseert zich op de chaostheorie, die ogenschijnlijk onverwachte gebeurtenissen probeert te voorspellen. ‘Een nauwkeurige blik op elke belangrijke historische gebeurtenis of op de geschiedenis van de mensheid onthult onmiddellijk dat mensen de marionetten zijn van kleine, schijnbaar willekeurige of toevallige gebeurtenissen.’ Lees zijn hele essay hier.


Drie verdiepende leestips

» The Financial Times publiceerde deze week een erg inzichtelijk stuk over Narendra Modi’s hindoenationalisme aan de hand van de bouw van een hindoetempel op en plek waar hindoefanatici een moskee hebben vernietigd. De Indiase premier zal maandag de inwijding van de enorme hindoetempel bijwonen, waarmee hij de toon zet voor een verkiezingscampagne waarin religieus nationalisme een invloedrijke rol zal spelen.

» Ook op de Westelijke Jordaanoever heeft de Palestijnse bevolking het zwaar sinds 7 oktober. De Israëlische krant Haaretz bezocht Hebron, waar de bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking drastisch is beperkt. Zo mochten bewoners na 7 oktober twee weken lang niet de deur uit en heerst er nog steeds een avondklok.

» Immigratie en klimaatverandering zijn de zorgen die Europeanen het meest mobiliseren, schrijft El País. In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement stemmen kiezers nu niet alleen op basis van ideologie, maar ook op basis van de onderwerpen die hen het meest verontrusten, volgens een studie.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven